Oбиљежавање 28 година од смрти 12 беба: Све већа туга због злочина без казне

Срна
Oбиљежавање 28 година од смрти 12 беба: Све већа туга због злочина без казне

БАЊАЛУКА - У Бањалуци ће данас бити обиљежено 28 година од смрти 12 беба у Клиничком центру Бањалука због недостатка кисеоника.

У десет часова биће служен парастос и положено 12 ружа на споменик 12 беба на Новом гробљу, док ће у 11 часова бити положено цвијеће на Спомен-обиљежје "Живот", поред зграде "Пошта Српске".

Организатор обиљежавања, Републичка организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила саопштиле је да ће због тренутне епидемиолошке ситуације у Српској изазване вирусом корона вијенце и цвијеће положити само мајке страдалих беба и делегација ове организације.

Одлуком Савјета безбједности УН у мају и јуну 1992. године били су забрањени међународни летови, чак и они са боцама кисеоника из Београда за Бањалуку, због чега је преминуло 12 тек рођених беба које су биле у инкубаторима. Упућени су многи апели за помоћ путем радија, телевизије, "Гласа Српског" и осталих медија, али, иако су представници Уницефа и осталих међународних хуманитарних организацијама били добро упознати о овом проблему, авион са боцама кисеоника је неколико дана чекао дозволу за полијетање, коју на крају није добио.

Војска Републике Српске је након овог трагичног догађаја пробила коридор у Посавини и ослободила правац према граници са Србијом, који су до тада блокирале муслиманске и хрватске снаге.

Као датум биљежавања овог догађаја узима се 22. мај, јер је на тај дан 1992. године, због недостака кисеоника, умрла прва од 12 беба, а остале су преминуле до 19. јуна те године.

Преживјелој Слађани Кобас, рођеној 18. јуна 1992. године, због недостатка кисеоника озбиљно је било нарушено здравље, па је имала трајно оштећење вида, мозга и плућа, а касније се безуспјешно борила са раком костију. Слађана је преминула 9. фебруара 2006. у 13. години.

Четрнаестој беби Марку Медаковићу недостатак кисеоника оставио је посљедице за цијели живот.

- У Републици Српској је највише злочина који су без казне и мајке 12 беба већ губе наду да ће ико икада бити кажњен и одговарати за смрт дјеце у инкубаторима. Иако је прошло 28 година, бол за нашом дјецом није мања, а туга због чињенице да такав злочин без преседана није кажњен све је већа – каже  Жељка Тубић, секретар Удружења "12 беба" и мајка, чији је син рођен 19. маја 1992. године и због недостатка кисеоника страдао неколико дана касније.

Она је нагласила да је једина утјеха то што се овај датум обиљежава и што се кроз књиге и филмове преноси и чува истина о овом страшном поразу цивилизације, која је дозволила да дан за даном умиру тек рођена дјеца.

- Страшно је кад знате да неко свјесно иде ка томе да убија бебе у инкубаторима, које не могу да дишу, не дају им кисеоник. Онда се запитате шта су ти људи све били спремни да ураде остатку нашег народа - напоменула је Тубићева.

Присјећају се тих болних дана на почетку рата у БиХ, Тубићева је рекла да су се све мајке надале да ће некоме савјест да проради и да ће дозволити допремање кисеоника у Бањалуку.

- Кад се сјетим тог времена све је то у неком магновењу, као да је то неки кошмар, неки ружан сан из којег очекујете да ћете се пробудити и да ће све бити у реду. Сјећам се да су упућивани апели у цијели свијет и нико није хтио да нас чује - испричала је Тубићева.

Додаје да би њихова дјеца сад имала 28 година.

- То су јако тешки тренуци, то се никад не може заборавити. Ја сам као дијете остала без мајке, али та туга и недостатак се некако каналише, али кад се дијете изгуби што више времена пролази све је горе и теже - рекла је Тубићева.

Она је додала да су мајке 12 беба у контакту, те да је прошле године умрла једна од њих, најмлађа, Живка Кнежевић.

- У Републици Српској живи нас седам, остале су се разишле широм свијета. Од нас седам двије су недавно имале мождане ударе - Грозда Рауш и Душанка Ђукелић. Драгица Комљеновић, Драгослава Јаћимовић, Маида Ћуран, Милена Сандић и ја се редовно састајемо и дружимо - навела је Тубићева.

Према њеним ријечима, рат не бира и међу бебама је било свих нација, али свака мајка осјећа исти бол.

- Све смо у контакту путем друштвених мрежа. Постале смо пријатељице, тај губитак нас је зближио. Лакше је кад једна другој отворимо душу, јер се разумијемо - испричала је Тубићева.

Она је додала да је 22. мај уврштен у календар значајних датума у Републици Српској, а да су мајке 12 беба проглашене цивилним жртвама рата.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана