Novo masovno uginuće divljih svinja u Srpskoj, širi se afrička kuga

GS
Novo masovno uginuće divljih svinja u Srpskoj, širi se afrička kuga

Nakon samo desetak dana od pronalaska sedam uginulih divljih svinja u Nevesinju, kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa afričke kuge, na Sokocu su pronađene još njih četiri.

Nakon analize uzoraka, i kod ovih jedinki je potvrđeno prisustvo virusa afričke kuge svinja, što ukazuje na masovno širenje ovog virusa i među populacijma divljih svinja.

- Brzom intervencijom veterinarskog sektora, Lovačkog saveza Republike Srpske i sokolačkih lovaca, uginule jedinke svinja su neškodljivo uklonjene, a kako bi se spriječilo dalje širenje virusa sa ovog lokaliteta. Lovački savez ovim putem apeluje na korisnike lovišta u Republici Srpskoj na pojačan monitoring divljih svinja u lovištima, te da u slučaju pronalaska uginule, ili na bolest sumnjive jedinke, isti bez odlaganja prijave nadležnoj veterinarskih službi - poručuju na zvaničnoj veb stranici iz pomenutog saveza .

Dodatno, Savez podsjeća lovce u Republici Srpskoj na obavezno uzorkovanje svih odstrijeljenih jedinki divljih svinja na prisustvo virusa afričke kuge, te na obavezno sprovođenje propisanih biosigurnosnih mjera tokom izvođenja lovnih aktivnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana