Ново масовно угинуће дивљих свиња у Српској, шири се афричка куга

ГС
Ново масовно угинуће дивљих свиња у Српској, шири се афричка куга

Након само десетак дана од проналаска седам угинулих дивљих свиња у Невесињу, код којих је потврђено присуство вируса афричке куге, на Сокоцу су пронађене још њих четири.

Након анализе узорака, и код ових јединки је потврђено присуство вируса афричке куге свиња, што указује на масовно ширење овог вируса и међу популацијма дивљих свиња.

- Брзом интервенцијом ветеринарског сектора, Ловачког савеза Републике Српске и соколачких ловаца, угинуле јединке свиња су нешкодљиво уклоњене, а како би се спријечило даље ширење вируса са овог локалитета. Ловачки савез овим путем апелује на кориснике ловишта у Републици Српској на појачан мониторинг дивљих свиња у ловиштима, те да у случају проналаска угинуле, или на болест сумњиве јединке, исти без одлагања пријаве надлежној ветеринарских служби - поручују на званичној веб страници из поменутог савеза .

Додатно, Савез подсјећа ловце у Републици Српској на обавезно узорковање свих одстријељених јединки дивљих свиња на присуство вируса афричке куге, те на обавезно спровођење прописаних биосигурносних мјера током извођења ловних активности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана