Novi lijekovi za karcinome mjehura, pluća i dojke

A. J. R.
Novi lijekovi za karcinome mjehura, pluća i dojke

Banjaluka - Za liječenje oboljelih od karcinoma mokraćnog mjehura, pluća i dojke u Srpskoj Fond zdravstvenog osiguranja RS obezbijedio je dva nova savremena lijeka generičkih naziva “atezolizumab” i “ribociklib”, koji se primjenjuju kada citostatici ne daju rezultate.

U fondu ističu da je riječ o inovativnoj i skupoj terapiji, koja će osiguranicima biti dostupna na osnovu preporuke ljekara specijaliste iz određenih oblasti grane medicine.

- Pacijenti oboljeli od malignih bolesti su oslobođeni plaćanja participacije, tako da će i ova dva nova lijeka fond u potpunosti finansirati za osiguranike kojima su preporučeni - naveli su u Fondu zdravstvenog osiguranja RS.

Istakli su da je nova terapija obezbijeđena jer su se u pregovorima sa dobavljačima uspjeli izboriti za niže cijene u odnosu na neke druge razvijenije zemlje.

- To je i potvrda da fond, u skladu sa poslovnim ciljevima, konstantno analizira cijene lijekova i nastoji da kontrolom i upravljanjem svim troškovima pravi uštede gdje je to moguće, s ciljem da bude stvoren finansijski prostor za uvrštavanje najnovijih lijekova koje finansiraju i razvijenije zemlje i koje za zdravstvenu zaštitu izdvajaju mnogo više nego Srpska - kazali su u Fondu zdravstvenog osiguranja RS.

Podsjetili su da su sredinom marta započeli finansiranje pet novih najsavremenijih lijekova za liječenje teških oboljenja, poput multiple skleroze, leukemije, karcinoma pluća i hepatitisa C, kao i da su prošle godine u zdravstveni sistem uveli i inovativne terapije za oboljele od metastatskog melanoma i karcinoma pluća.

- Takva praksa će biti nastavljena i u buduće, jer nam je cilj da konstantno unapređujemo zdravstvenu zaštitu, bez obzira na to što mnogima uplata doprinosa, od kojih se finansira cijeli zdravstveni sistem, pa i sami lijekovi, nije prioritet - naveli su u fondu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana