Нови лијекови за карциноме мјехура, плућа и дојке

А. Ј. Р.
Нови лијекови за карциноме мјехура, плућа и дојке

Бањалука - За лијечење обољелих од карцинома мокраћног мјехура, плућа и дојке у Српској Фонд здравственог осигурања РС обезбиједио је два нова савремена лијека генеричких назива “атезолизумаб” и “рибоциклиб”, који се примјењују када цитостатици не дају резултате.

У фонду истичу да је ријеч о иновативној и скупој терапији, која ће осигураницима бити доступна на основу препоруке љекара специјалисте из одређених области гране медицине.

- Пацијенти обољели од малигних болести су ослобођени плаћања партиципације, тако да ће и ова два нова лијека фонд у потпуности финансирати за осигуранике којима су препоручени - навели су у Фонду здравственог осигурања РС.

Истакли су да је нова терапија обезбијеђена јер су се у преговорима са добављачима успјели изборити за ниже цијене у односу на неке друге развијеније земље.

- То је и потврда да фонд, у складу са пословним циљевима, константно анализира цијене лијекова и настоји да контролом и управљањем свим трошковима прави уштеде гдје је то могуће, с циљем да буде створен финансијски простор за уврштавање најновијих лијекова које финансирају и развијеније земље и које за здравствену заштиту издвајају много више него Српска - казали су у Фонду здравственог осигурања РС.

Подсјетили су да су средином марта започели финансирање пет нових најсавременијих лијекова за лијечење тешких обољења, попут мултипле склерозе, леукемије, карцинома плућа и хепатитиса Ц, као и да су прошле године у здравствени систем увели и иновативне терапије за обољеле од метастатског меланома и карцинома плућа.

- Таква пракса ће бити настављена и у будуће, јер нам је циљ да константно унапређујемо здравствену заштиту, без обзира на то што многима уплата доприноса, од којих се финансира цијели здравствени систем, па и сами лијекови, није приоритет - навели су у фонду.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана