Novi detalji o vršnjačkom nasilje u banjalučkoj Elektrotehničkoj školi: Drugu na času slomio nos

Jasmina Salopek
Novi detalji o vršnjačkom nasilje u banjalučkoj Elektrotehničkoj školi: Drugu na času slomio nos

BANjALUKA - Da je vršnjačko nasilje sve češće na ulicama, ali i u školskim dvorištima i učionicama potvrđuje i slučaj iz banjalučke

Elektrotehničke škole “Nikola Tesla”, gdje je đaku koji pohađa prvi razred drug iz razreda slomio nos na času matematike.

Kako su juče naveli iz Policijske uprave Banjaluka, radnik pomenute škole prijavio je u srijedu oko 18 časova da je došlo do tuče između dva maloljetnika.

- Policajci su izašli na lice mjesta i identifikovali maloljetnika za kojeg se sumnja da je počinio krivično djelo teška tjelesna povreda - naveli su iz policije i dodali da je obaviješten dežurni tužilac za maloljetnike Okružnog tužilaštva.

Povrijeđeni đak je prevezen u Univerzitetski klinički centar RS, odakle je nakon ukazane ljekarske pomoći otpušten na kućno liječenje.

Jedan učenik ove škole ispričao je za “Glas” da je riječ o učenicima prvog razreda.

- Jedan se zaletio i udario druga iz razreda šakom u glavu usred časa, dok je profesorica bila u učionici. Ne znamo šta je bio povod. Ubrzo smo u školskom dvorištu ugledali policijsko vozilo - ispričao je on.

Direktorica Elektrotehničke škole “Nikola Tesla” u Banjaluci Irina Čavić rekla je da su preduzeli sve što je propisano protokolom o postupanju u ovakvim situacijama, te da su o svemu obavijestili roditelje maloljetnika, policiju, Centar za socijalni rad i druge nadležne institucije.

Podvukla je da ne tolerišu bila kakav oblik nasilja, te da su već preduzete određene mjere o disciplinskoj i materijalnoj odgovornosti.

- Procedura je još u toku, zbog čega ne mogu iznositi druge detalje - rekla je Čavićeva.

Da je škola preduzela sve potrebne radnje i procedure, potvrđuju i u Ministarstvu prosvjete i kulture RS.

- Osuđujemo svaki vid nasilja, posebno među učenicima i činimo sve napore da se uspostave mehanizmi koji će ovakva nedolična ponašanja spriječiti - rekli su iz ministarstva.

Sociolozi ističu da vršnjačko nasilje dovodi do ozbiljnih poremećaja u društvu, a velika odgovornost je i na roditeljima.

- Najčešći uzrok nasilnog ponašanja je gledanje autoriteta ili bliskog okruženja. Često i roditelji, ukoliko na vrijeme ne prepoznaju odgovornost koju imaju, mogu svojim nečinjenjem da zakasne s reakcijom, što dovodi do toga da djeca u njihovom odsustvu budu sklona nedoličnom ponašanju - istakao je sociolog Vedran Francuz. On smatra da su mediji i internet izvori raznih sadržaja koji oblikuju mlade ljude.

- Ukoliko porodica i institucije ne prepoznaju na vrijeme određene promjene kod djece, posljedice su neizbježne. Dokle god ne budu oštre sankcije za počinioce nasilja, ono će se širiti - tvrdi Francuz.

Javnost je početkom decembra prošle godine uznemirio snimak brutalnog nasilja nad učenikom nevesinjske Osnovne škole “Risto Proroković” koji je kružio društvenim mrežama, a na kojem se moglo vidjeti da više đaka šutira jednog koji leži na podu. U toj ustanovi zabilježen je još jedan slučaj vršnjačkog nasilja. U drugom slučaju riječ je o zlostavljanju dječaka sedmog razreda. Poslije samo nekoliko dana u javnost je isplivala informacija da je učenik devetog razreda Osnovne škole “Sveti Sava” u Doboju povrijeđen u učionici tokom napada za koji je osumnjičen đak iz istog odjeljenja.

 Kotor Varoš

Video-snimak nastao u učionici Osnovne škole “Sveti Sava” u Kotor Varošu, na kojem je prikazana učenica koja šmrče nepoznati bijeli prah te još nekoliko njenih školskih drugova koji to gledaju, podigla je na noge tamošnje prosvjetne radnike, ali i policiju. Iz PU Banjaluka kažu da im je taj slučaj prijavljen pet dana nakon što je snimak objavljen, zbog čega je gotovo nemoguće utvrditi koja je supstanca u pitanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana