Nove vrijednosti u suprotnosti sa tradicionalnim

GS
Foto: Srna

BANjALUKA - Nove vrijednosti koje se suprotstavljaju vrijednostima pravoslavlja, čovjekoljublja, rodoljublja teško da mogu zaživjeti na ovim prostorima, posebno jer srpsko društvo živi tradicionalno već vijekovima, poručeno je danas u Banjaluci sa radionice "Pravo na rodni identitet: evropski put ili stranputica".

"Živimo u vremenu kada smo izloženi konstantnom napadu na tradicionalnu porodicu, društvo i pojedinca u identitetskom smislu", rekla je novinarima profesor na Pravnom fakultetu u Banjaluci Dijana Zrnić.

Prema njenim riječima, nameću se nove identitetske vrijednosti kao što su rodne uloge koje se stiču u društvu, da su fluidne i zamjenjive.

Ona je dodala da se takve nove identitetske perspektive najviše promovišu kroz međunarodne sporazume i konvencije, kao što je Istanbulska konvencija koju je BiH usvojila i ratifikovala 2013. godine.

"Pod velom zaštite prava porodice i žena nama se imputiraju zapravo neke nove identitetske vrijednosti koje direktno udaraju na tradicionalne i temeljne vrijednosti našeg društva, porodice i pojedinca. Ovi vjetrovi koji dolaze sa zapada u identitetskom smislu su za nas nezaustavljivi, ali možemo da odlučimo da li ćemo da ih prihvatimo ili ne", istakla je Zrnićeva, koja je i rukovodilac Književno-pravnog kluba.

Ona je navela da od 46 zemalja Savjeta Evrope, koje su usvojile Istanbulsku konvenciju, 36 ih je ratifikovalo, a deset nije, između ostalih Mađarska, Bugarska, Rumunija, Češka, Slovačka...

"BiH je ratifikovala konvenciju, ali imamo primjer Turske koja je povukla potpis jer je nakon nekog vremena utvrdila da su vrijednosti koje se promovišu kroz konvenciju u suprotnosti sa njihovim tradicionalnim vrijednostima. Možemo i mi", naglasila je Zrnićeva.

Sveštenik Dragan Grujić izjavio je da su za pravoslavne hrišćane rod i pol sinonimi za jednu istu stvarnost i da bi njihovo odvajanje značilo da je neko rođen kao muško ili žensko, što mu je biološki dato, a da se kasnije može izjasniti kao nešto drugo, što je stvar određene socijalizacije.

"To znači da se muškarac može deklarisati kao žena i obratno, ili kao nešto treće. U Švedskoj, Njemačkoj, Francuskoj čak vidimo da se deklarišu kao životinje pa imamo primjer da se osobe deklarišu kao pas, mačka... Sve te stvari duboko zadiru i u učenje pravoslavne crkve, ali prije svega u tradiciju i vrijednosti pravoslavnih Srba. Pol je ono što nam je Bog dao na rođenju i to je sinonim i za rod", rekao je Grujić.

On je konstatovao da je pričao o rodnoj ravnopravnosti duboko ideološka priča i da se može samo politički nametnuti, ali da takvu ideju Srpska pravoslavna crkva sigurno neće podržati.

"Neka potreba da se usaglasimo sa zakonodavstvom Evropske unije, a da izgubimo sebe i svoj identitet, da se odreknemo svoje vjere i države, predaka - čini mi se da nije vrijedno", zaključio je Grujić.

Radionicu "Pravo na rodni identitet: evropski put ili stranputica" organizovali su Književno-pravni klub na Pravnom fakultetu u Banjaluci, Omladinski savjet Republike Srpske i nevladina organizacija "ARGS". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana