Нове вриједности у супротности са традиционалним

GS
Foto: Srna

БАЊАЛУКА - Нове вриједности које се супротстављају вриједностима православља, човјекољубља, родољубља тешко да могу заживјети на овим просторима, посебно јер српско друштво живи традиционално већ вијековима, поручено је данас у Бањалуци са радионице "Право на родни идентитет: европски пут или странпутица".

"Живимо у времену када смо изложени константном нападу на традиционалну породицу, друштво и појединца у идентитетском смислу", рекла је новинарима професор на Правном факултету у Бањалуци Дијана Зрнић.

Према њеним ријечима, намећу се нове идентитетске вриједности као што су родне улоге које се стичу у друштву, да су флуидне и замјењиве.

Она је додала да се такве нове идентитетске перспективе највише промовишу кроз међународне споразуме и конвенције, као што је Истанбулска конвенција коју је БиХ усвојила и ратификовала 2013. године.

"Под велом заштите права породице и жена нама се импутирају заправо неке нове идентитетске вриједности које директно ударају на традиционалне и темељне вриједности нашег друштва, породице и појединца. Ови вјетрови који долазе са запада у идентитетском смислу су за нас незаустављиви, али можемо да одлучимо да ли ћемо да их прихватимо или не", истакла је Зрнићева, која је и руководилац Књижевно-правног клуба.

Она је навела да од 46 земаља Савјета Европе, које су усвојиле Истанбулску конвенцију, 36 их је ратификовало, а десет није, између осталих Мађарска, Бугарска, Румунија, Чешка, Словачка...

"БиХ је ратификовала конвенцију, али имамо примјер Турске која је повукла потпис јер је након неког времена утврдила да су вриједности које се промовишу кроз конвенцију у супротности са њиховим традиционалним вриједностима. Можемо и ми", нагласила је Зрнићева.

Свештеник Драган Грујић изјавио је да су за православне хришћане род и пол синоними за једну исту стварност и да би њихово одвајање значило да је неко рођен као мушко или женско, што му је биолошки дато, а да се касније може изјаснити као нешто друго, што је ствар одређене социјализације.

"То значи да се мушкарац може декларисати као жена и обратно, или као нешто треће. У Шведској, Њемачкој, Француској чак видимо да се декларишу као животиње па имамо примјер да се особе декларишу као пас, мачка... Све те ствари дубоко задиру и у учење православне цркве, али прије свега у традицију и вриједности православних Срба. Пол је оно што нам је Бог дао на рођењу и то је синоним и за род", рекао је Грујић.

Он је констатовао да је причао о родној равноправности дубоко идеолошка прича и да се може само политички наметнути, али да такву идеју Српска православна црква сигурно неће подржати.

"Нека потреба да се усагласимо са законодавством Европске уније, а да изгубимо себе и свој идентитет, да се одрекнемо своје вјере и државе, предака - чини ми се да није вриједно", закључио је Грујић.

Радионицу "Право на родни идентитет: европски пут или странпутица" организовали су Књижевно-правни клуб на Правном факултету у Бањалуци, Омладински савјет Републике Српске и невладина организација "АРГС". 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана