Nikada ne zaboraviti stradanje srpskog naroda u zapadnoj Krajini

Srna
Nikada ne zaboraviti stradanje srpskog naroda u zapadnoj Krajini

Drvar - U Drvaru je večeras otvorena izložba pod nazivom “Opomena”, u okviru “Dana sjećanja” na sve srpske žrtve u ratovima tokom 20. vijeka koji su ove godine posvećeni stradanju Srba u zapadnokrajiškim opštinama 1995. godine.

Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica - organizatora izložbe, rekao je Srni da se devedesetih godina prošlog vijeka u zapadnoj Krajini dogodilo klasično etničko čišćenje u kojem je protjerano 120.000 Srba.

“Moramo stalno da ističemo istinu o onome šta se Srbima dešavalo ovdje. Ovo je bio rat u kojem je, prema zvaničnom popisu Republičkog centra, ubijeno 29.786 Srba”, naveo je Kojić.

On je istakao da se kultura sjećanja njeguje i organizovanjem ove izložbe, koja govori o stradanju Srba širom BiH.

“žDani sjećanjaž ove godine u Drvaru treći su koje organizujemo”, rekao je Kojić i dodao da će sutra centralnoj akademiji “Krajino moja”, na Trgu slobode na platou ispred Radničkog doma, prisustvovati najviši zvaničnici Republike Srpske i Srbije.

Načelnik opštine Drvar Dušica Runić rekla je Srni da je ova izložba opomena da nikada ne smije biti zaboravljeno stradanje srpskog naroda na području zapadnokrajiških opština.

“Broj Srba u Federaciji BiH je na nivou statističke greške. Moramo biti jedinstveni da bismo opstali i ostali na ovim prostorima”, poručila je Runićeva.

Jedan od autora izložbe Predrag Lozo izjavio je Srni da su kada je riječ o stradanju Srba iz zapadnokrajiških opština najveći zločini počinjeni u Bosanskom Petrovcu.

“Željeli smo da prikažemo obim i karakteristiku zločina nad Srbima u zapadnokrajiškim opštinama, trudeći se da sačuvamo što više imena, da ne bježimo u statističko posmatranje, nego da sačuvamo sjećanje na žrtve. To smo dužni”, rekao je Lozo.

Jedan od posjetilaca Milorad Medarević istakao je da je večerašnja izložba izuzetno značajna za Srbe iz zapadnokrajiških opština koji su vijekovima bili izloženi stradanju.

“Cijeli dvadeseti vijek za Srbe je vijek stradanja”, naveo je Medarević.

Profesor Univerziteta u Banjaluci Goran Latinović održao je istorijski čas, govoreći o činjenicama i događajima o stradanju Srba sa područja zapadne Krajine.

Izložbi u Radničkom domu prisustvovao je veliki broj posjetilaca.

Osim brojnih Drvarčana, prisustvovali su ljudi iz javnog i političkog života Drvara i šire, delegati iz reda Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH Dragana Damjanović i Goran Broćeta, načelnik opštine Istočni Drvar Milka Ivanković, ministri u Livanjskom kantonu Vasilija Broćeta i Miloš Bauk, direktori osnovnih i srednjih škola u Drvaru, učenici škola iz Bosanskog Grahova i Drvara, direktori javnih ustanova iz Drvara.

Za sutra je u Drvaru, pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srpske, planirano održavanje “Dana sjećanja” u pomen svim srpskim žrtvama stradalim u ratovima tokom 20. vijeka.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana