Nevakcinisana djeca u FBiH neće moći pohađati vrtiće, škole niti se zaposliti kad odrastu

klix.ba
Nevakcinisana djeca u FBiH neće moći pohađati vrtiće, škole niti se zaposliti kad odrastu

Sarajevo - Šefica Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH prim. dr. Mirsada Mulaomerović izjavila je kako zadnjih nekoliko godina opada broj vakcinisane djece, a pogotovo opada pokrivenost vakcinom protiv ospica, rubeole i zaušnjaka (MMR vakcina).

No, prema novoj naredbi Federalnog ministarstva zdravstva, nevakcinisana djeca ubuduće neće moći pohađati vrtiće, škole...

Po riječima dr. Mirsade Mulaomerović, vakcinisanost MMR vakcinom u FBiH pala je na 64 posto, što je značajno ispod prosjeka od 95 posto koliko je potrebno za kvalitetan kolektivni imunitet koji preporuča Svjetska zdravstvena organizacija (NjHO).

Doktorica Mulaomerović u razgovoru za Fenu ističe kako je najmanja pokrivenost MMR vakcinom zabilježena u prošloj godini.

"Vakcinisano je 11.843 djece u Federaciji BiH s prvom dozom MMR vakcine, što je znatno ispod zadanih ciljeva kako bi se ova bolest eliminirala", kazala je.

Naredba Federalnoga ministarstva zdravstva


Federalno ministarstvo zdravstva ovih je dana donijelo naredbu o programu imunizacije stanovništva protiv zaraznih bolesti za 2017. godinu, s čijom se primjenom počinje sljedeće sedmice.

Ova naredba se inače donosi svake godine, s tim što je ovogodišnja naredba pobudila veće zanimanje javnosti zbog strožih mjere koje se predviđaju u njoj.

Naime, ako se roditelji ne budu pridržavali propisa programa imunizacije, njihova djeca neće moći biti upisana u vrtiće, škole, kolektivne smještaje, a provjera jesu li primili vakcinu bit će obavljana i kasnije pri zapošljavanju, stoji u naredbi.

Služba za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo (ZZJZ) Federacije BiH nedavno je iznijela podatak kako je uslijed nedovoljnoga obuhvata MMR vakcinom u Federaciji BiH, u 2014. i 2015. godini došlo do epidemije morbila. Prijavljeno je 5103 slučaja, a od tog broja 553 djece je zbog komplikacija hospitalizirano.

Dr. Mulaomerović smatra kako je pad pokrivenosti ovom vakcinom u Federaciji BiH, a i šire, izazvan dezinformacijama o posljedicama koje vakcina može izazvati, kao i otporom koji se javio prema vakcinaciji općenito u svijetu i kod nas, te djelovanjem raznih pokreta protiv vakcinacije.

Ona napominje kako je slab obuhvat vakcinom prouzrokovao pojavu velikih epidemija ospica, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u drugim zemljama.

Takođe, Mulaomerović upozorava kako je nepovjerenje javnosti prema vakcinaciji ozbiljno ugrozilo provođenje efikasnih protuepidemijskih mjera u slučaju nedavne velike epidemije morbila na našim prostorima, a moglo bi otežati i provođenje mjera u slučaju neke fatalnije epidemije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana