Nerad kolektiva kumovao ostavkama u bolnici Srbija u Istočnom Sarajevu

Anita Janković-Rečević
Nerad kolektiva kumovao ostavkama u bolnici Srbija u Istočnom Sarajevu

Istočno Sarajevo - Direktor Bolnice "Srbija" u Istočnom Sarajevu Goran Todorović podnio je ostavku, jer, kako kaže, kolektiv nema ni volje ni strpljenja za prevazilaženje problema, a novog vršioca dužnosti direktora ove zdravstvene ustanove Vlada RS će imenovati naredne sedmice.

Todorović je istakao da je pisanu ostavku podnio Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS u petak ujutro, a isto je učinio kompletan menadžment bolnice, odnosno pomoćnica direktora za medicinska pitanja Svjetlana Kovačević, pomoćnica direktora za nemedicinska pitanja Biljana Ević i glavna sestra Blažica Trifunović.

Dodao je da se sa funkcije povlači iz principijelnih razloga, navodeći da "sindikat i neki drugi ljudi" ne pokazuju dovoljno dobre volje da bolnicu povedu naprijed.

- Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, cijela Vlada Srpske i resorni ministar su pokazali dobru volju da bude izgrađena nova bolnica i da napredujemo, a u kolektivu te volje nema. Nedostaje lični doprinos zaposlenih, da stisnu zube i rade više i bolje. Ne mogu da se pomirim s činjenicom da neki ljudi misle da je dovoljno doći na posao i za to dobiti platu - rekao je Todorović.

Dodao je da je od radnika tražio malo strpljenja, jer se problemi ne mogu riješiti preko noći, ali da nije naišao na razumijevanje.

Naveo je i da se pomalo zasitio direktorske funkcije, jer je tokom petogodišnjeg mandata trpio različite pritiske, naročito od Strukovnog sindikata doktora medicine RS.

- Vjerujem da će "svježa krv" donijeti nove, pozitivne promjene i novom direktoru ću pomoći koliko budem mogao. Moj tim i ja ćemo ostati u tehničkom mandatu dok Vlada ne imenuje novi menadžment - rekao je Todorović i dodao da će svoj rad nastaviti u bolnici, kao specijalista urologije.

Predsjednica Sindikata doktora sarajevsko-romanijske regije Tatjana Jovičić tvrdi da zaposleni nemaju nikakve veze sa ostavkom menadžmenta, ističući da su radnici štrajkom tražili svoja prava zagarantovana zakonom.

- Nikada nismo tražili smjenu rukovodstva bolnice i vjerujem da je Todorović podnio ostavku iz samo njemu znanih razloga, ne zato što s nama nije našao zajednički jezik. Štrajkom smo samo iskazali nezadovoljstvo, jer nam osam godina nisu uplaćeni doprinosi, a kasnile su i dvije plate - rekla je Jovičićeva i dodala da su im za 55 mjeseci, koliko je Todorović bio na funkciji, uplaćeni doprinosi za samo tri mjeseca. Ona je rekla da ne zna ko bi mogao biti novi direktor, istakavši da to radnike ni ne zanima.

- Od novog direktora očekujemo da poštuje prava radnika i Zakon o radu. Da nema diskriminacije, mobinga, te da budu redovno izmirivane plate i doprinosi - dodala je Jovičićeva.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić je rekao da će Vlada Srpske naredne sedmice imenovati v.d. direktora bolnice u Istočnom Sarajevu, te da u ovom trenutku ne zna ko će to biti.

- Vlada RS će u ponedjeljak na radno-konsultativnoj sjednici ili u četvrtak na redovnoj sjednici donijeti tu odluku - rekao je Bogdanić.

Sindikat doktora medicine bolnice Istočno Sarajevo održao je 15. novembra prvi štrajk upozorenja, na kojem su zaposleni zahtijevali isplatu tri plate i izmirenje dugova za doprinose, kao i troškove prevoza, jubilarne nagrade, refundaciju troškova za specijalizaciju i supspecijalizaciju i druga prava iz Zakona o radnom odnosu.

Ministar Bogdanić je u ponedjeljak postigao dogovor sa predstavnicima sindikata i rukovodstvom bolnice "Srbija" o načinu isplate zaostalih plata, doprinosa i obaveza po drugim osnovama, pa je generalni štrajk, koji je bio najavljen za ovu sedmicu, odgođen. Novi protest radnici su najavili za 30. decembar, ako do tada ne budu ispoštovane preostale obaveze.

Novi objekti i oprema

Goran Todorović je naveo da je za vrijeme njegovog mandata napravljena poliklinika koja je puštena u rad, te nova bolnica koja će profunkcionisati za koji dan.

- Nabavili smo medicinsku opremu vrijednu više od deset miliona KM. Objekat izgleda veleljepno. Možda je vrijeme da neko drugi učini naredni korak - rekao je Todorović, ističući da Bolnica "Srbija" ima dugogodišnje nagomilane probleme za čije rješavanje treba strpljenje i razumijevanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana