Neoporezivi regres veliki iskorak

D. O.
Neoporezivi regres veliki iskorak

Banjaluka - Socijalni partneri u Srpskoj još nisu postigli dogovor o opštem kolektivnom ugovoru, a iz Vlade RS poručuju da su napravili veliki iskorak, ponudivši da regres na nivou najniže plate u iznosu od 450 maraka bude neoporeziv.

Premijer RS Radovan Višković izjavio je juče da se Vlada time odriče oko 60 miliona maraka, koliko bi iznosile obaveze za oko 200.000 radnika koji imaju pravo na regres.

- Ako od ukupno 266.000 zaposlenih oduzmemo oko 60.000 radnika u upravi koji nemaju pravo na regres, jer im je on uračunat u lična primanja, lako je izračunati iznos kojeg se odriče država, jer porezi i doprinosi na 450 KM iznose 295 KM - rekao je Višković novinarima u Banjaluci.

On je pojasnio da niko nije precizirao da je limit za isplatu regresa 450 KM, nego da je taj iznos neoporeziv, navodeći da je Vlada protiv toga da se regres isplaćuje u ratama i da je zakonska obaveza da bude isplaćen jednokratno. Naveo je i da je juče razgovarao sa predsjednikom Saveza sindikata RS Rankom Mišić i predložio da, ako nema opšteg kolektivnog ugovora, razmotre koje odrednice ugraditi u izmjene i dopune Zakona o radu.

Sa druge strane, iz Konfederacije sindikata RS su poručili da neće podržati opšti kolektivni ugovor. Ističu da se predloženi tekst ne odnosi na sve radnike u Srpskoj, čime se umanjuju njihova prava. Traže da uvećanje po osnovu minulog rada bude najmanje 0,4 po godini staža, a zamjerke upućuju i na regres, ističući da on mora biti u visini prosječne plate.

Oglasio se juče i Sindikat pravosuđa RS, saopštivši da je neophodno poboljšati materijalni status zaposlenih u pravosudnim institucijama. Kažu i da njihovi radnici nemaju mogućnost napredovanja u platnim koeficijentima, te da im je u platu uračunat regres i topli obrok koji predstavlja stvarni trošak, što dodatno utiče na umanjenje plate.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana