Narodna skupština podržaće saradnju Republike Srpske i dijaspore

Srna
Narodna skupština podržaće saradnju Republike Srpske i dijaspore

Banjaluka - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je danas da će Narodna skupština podržati svaki vid saradnje Republike Srpske i dijaspore.

"Važno je to što na Forumu dijaspore učestvuje više od 200 ljudi iz više od 30 zemalja. To je potvrda da Republika Srpska ima jaku dijasporu", rekao je Čubrilović u obraćanju na Forumu dijaspore u Banjaluci. On je ocijenio da je saradnja sa dijasporom od ogromnog značaja za razvoj Republike Srpske.

Čubrilović je istakao da je Forum dijaspore čvrsta spona između Srpske, Srbije i srpskog naroda koji živi u Evropi i svijetu.

"Prošle godine održan je prvi forum dijaspore kao novi način povezivanja i uspostavljanja saradnje Srpske sa dijasporom. Vjerujem da ćemo i u budućnosti realizovati ideje i nastaviti sa ovim značajnim okupljanjem", dodao je Čubrilović.

Prema njegovim riječima, institucije Republike Srpske moraju intenzivno raditi na povezivanju sa dijasporom.

"Narodna skupština će podržati svaki vid saradnje. Naša najviša zakonodavana institucija je najefikasija u BiH i izvršava sve obaveze. Republika Srpska sa dijasporom mora biti što prepoznatljivija u međunarodnim odnosima, a na putu ka EU vaša podrška je od izuzetnog značaja", rekao je Čubrilović.

On je učesnicima Foruma poželio uspješan rad.

Forum dijaspore okuplja Srbe iz matice i inostranstva, kao i sve strane državljane koji izučavaju srpski jezik, istoriju i kulturu, a zainteresovani su za razvoj Republike Srpske.

Otvaranju Foruma dijaspore prisustvovali su srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i premijer Srpske Radovan Višković.

Skupu su prisustvovali i izaslanik predsjednika Srbije Nikola Selaković, zvanice iz javnog, privrednog, političkog života Republike Srpske, Srbije i dijaspore, kao i predstavnici Srpske pravoslavne crkve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana