Narod uz Kočića

Danijela Stokanić
Narod uz Kočića

Banjaluka - U Stričićima kod Banjaluke juče je završen 49. Kočićev zbor, kojem je prisustvovalo oko 15.000 ljudi.

 

Pored niza kulturnih manifestacija, u Stričićima je služen parastos i položeni su vijenci na spomenik palim borcima proteklog rata.

Dobitnik ovogodišnje "Kočićeve nagrade" za životno djelo je književnik i aforističar iz Banjaluke Slobodan Janković, dok je nagrada "Zmijanjče" pripala učeniku OŠ "Sveti Sava" iz Rogatice Milanu Purkoviću.

"Kočićevom zboru" prisustvovao je i predsjednik RS Milorad Dodik, koji je izjavio da je "Kočićev zbor" važan za Srpsku.

- Rukovodstvo RS je uvijek bilo uz narod. Ima onih koji u tome vide nešto loše - rekao je Dodik.

Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić izjavio je da je "Kočićev zbor" našao mjesto u narodu.
- Zbog toga je "Kočićev zbor" preživio više država i sistema i tako dugo traje - rekao je Radojičić. Pored brojnih gostiju, ognjište ovog istaknutog srpskog pisca posjetio je i ministar prosvjete Goran Mutabdžija, koji je rekao da još traje borba za prepoznavanje srpskog nacionalnog interesa. Centralnoj svečanosti "Kočićevog zbora" prisustvovala je i premijer Željka Cvijanović.

U Stričićima je juče održana i tradicionalna bodljavina bikova za nagradu "Jablan", čime je i završen ovogodišnji zbor. Predsjednik Komisije za bodljavinu bikova i sportska nadmetanja Dušan Savanović rekao je da se za nagradu takmičilo 19 bikova u teškoj i lakoj kategoriji.

- Vlasnik bika koji osvoji prvo mjesto u teškoj kategoriji dobiće 1.500 maraka, a za drugo mjesto u istoj kategoriji nagrada je 750 maraka. Vlasnik bika koji u lakoj kategoriji osvoji prvo mjesto dobiće 1.000 maraka, dok nagrada za drugo iznosi 500 - rekao je Savanović.

Književnici

Grad Banjaluka je protekle sedmice, Petru Kočiću u čast, priredio prijem za književnike iz Srpske, Bugarske, Makedonije, Slovenije, Srbije i Crne Gore. Svečana akademija "Molitva slobode" u okviru 49. Kočićevog zbora održana je u subotu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana