Namirnice vraćene zbog lošeg kvaliteta

A. J. R.
Namirnice vraćene zbog lošeg kvaliteta

Banjaluka - Zbog mikrobiološke i hemijske neispravnosti, neodgovarajućeg kvaliteta, ali i nepotpune deklaracije, inspektori u Srpskoj za šest mjeseci ove godine zabranili su uvoz 19 pošiljki hrane.

Istakli su to u Inspektoratu RS, navodeći da su nadležne inspekcije u tom periodu obavile 29.357 kontrola pošiljki hrane, a laboratorijska analiza zdravstvene ispravnosti i kvaliteta obavljena je na 1.954 uzorka. 

- Propusti su utvrđeni kod 19 pošiljki različitih vrsta hrane, poput konditorskih proizvoda porijeklom iz Srbije i Turske, dijetetskih proizvoda iz Slovačke, orašastih plodova iz Irana, Mađarske i Španije, prerađevina od povrća iz Portugalije i Poljske… Hrana čiji je uvoz zabranjen je uništena ili vraćena dobavljaču - rekli su u Inspektoratu RS. Objasnili su da, na primjer kod voća i povrća,  najveći rizik predstavlja nedozvoljena količina pesticida i teških metala, te da su to upravo parametri na koje se analiziraju ove vrste hrane.

Naveli su da je prilikom kontrola posebna pažnja usmjerena na proizvode kod kojih je u prethodnim kontrolama utvrđena neka nepravilnost, proizvode koji su specifični za pojedina godišnja doba, te proizvode za koje u zemljama regiona postoje izvjesni rizici i slično.

- Inspektori na terenu kontrolišu sve, od prateće dokumentacije pošiljke, do izgleda, mirisa, boje, deklaracije, kao i uzorkovanje hrane za laboratorijske analize na principu procjene rizika. Na osnovu svega toga možemo reći da se na tržištu RS prometuje kontrolisana hrana - dodali su u Inspektoratu RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana