Najviše “boli” čekanje na pregled specijaliste

Milijana Latinović
Najviše “boli” čekanje na pregled specijaliste

Banjaluka - Dugo čekanje na pojedine preglede i kupovina lijekova i ostalih medicinskih sredstava najčešća su zamjerka pacijenata koji se liječe u bolnicama u Republici Srpskoj.

Pokazala je to anketa Fonda zdravstvenog osiguranja RS, a na pitanja o kvalitetu i dostupnosti zdravstvene zaštite odgovaralo je 896 osiguranika iz svih krajeva Srpske.

- Kada je riječ o liječenju u bolnici, najveći broj ispitanih, 32,6 odsto smatra da je najveći problem dugo čekanje na preglede, a 33,1 odsto ispitanika je istaklo da problem predstavlja i to što moraju sami da kupuju lijekove i ostala neophodna sredstva u bolnici - naveli su u Fondu zdravstva.

Prema podacima iz ankete, na neljubaznost u bolnicama naišlo je 13,4 odsto ispitanika, dok se na neuslovan smještaj požalio 11 odsto anketiranih. Nešto više od devet odsto ispitanika požalilo se na ishranu u bolnicama.

Kada je riječ o čekanju na preglede kod porodičnog doktora, većina građana, čak 41,1 odsto kazala je da isti dan budu primljeni kod ljekara, dok 25,7 odsto pacijenata na pregled čekaju dva do tri dana. Na prijem kod porodičnog ljekara do 15 dana čeka nešto više od pet odsto ispitanika, a do mjesec dana čeka svega 0,3 odsto njih. Svega 27,8 odsto pacijenata izjasnilo se da u hitnim slučajevima budu primljeni odmah.

- Većina ispitanika, čak 37,6 odsto ocijenila je zdravstvenu zaštitu u Srpskoj ocjenom četiri, dok je 2,6 odsto ispitanika dalo negativnu ocjenu - naveli su u Fondu zdravstva.

Direktor Bolnice “Dr Mladen Stojanović” u Prijedoru Miljko Sovilj kaže za “Glas Srpske” da u toj zdravstvenoj ustanovi pacijenti sami kupuju jedino citostatike u trenutku kada ih nema u bolnici, ali da te troškove Fond zdravstva refundira.

- Ostalih troškova kada je riječ o bolničkom liječenju pacijenti kod nas  nemaju. U prosjeku godišnje imamo zahtjeva za refundiranje svega oko 1.000 maraka troškova. Kada je riječ o čekanju na preglede, kod nas se liste čekanja uglavnom odnose na supspecijalističke preglede i to kod specijaliste endokrinologa, ali i to nastojimo riješiti. Kontrolni pregledi su isuviše često zakazivani, pa tu nastojimo popraviti situaciju - rekao je Sovilj i dodao da se za taj pregled trenutno čeka nekoliko mjeseci jer u bolnici imaju samo jednog endokrinologa. Sovilj je dodao i  da se na mamografiju čeka oko mjesec.

Direktor Bolnice u Foči Radmil Marić kaže da čekanja uslovljava nedostatak opreme.

- Najduže se čeka na pregled kod kardiologa, jer imamo ograničen broj aparata od holtera do ultrazvuka. Ne raspolažemo sa magnetnom rezonancom, a u toku je instaliranje novog skenera. Inače, u toku je rekonstrukcija bolnice i vjerujem da ćemo proširenjem prostora i obezbjeđenjem nove opreme riješiti problem čekanja - kazao je Marić.

Lijekovi na recept

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS ističu da je više od polovine anketiranih izrazilo zadovoljstvo dostuponšću lijekova na recept.

- Izborom medikamenata koji se nalaze na Listi lijekova koji se izdaju na recept zadovoljno je 54,7 anketiranih - naveli su u Fondu zdravstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana