Na mamografiju poslije četrdesete

M. L.
Na mamografiju poslije četrdesete

Banjaluka - Broj oboljelih od karcinoma dojke u RS konstantno raste, a oko 570 žena godišnje otkrije da ima ovu opaku bolest.

Istakla je ovo juče načelnica Klinike za onkologiju Univerzitetskog kliničkog centra RS Zdenka Gojković, naglasivši da od karcinoma dojke ne obolijevaju samo žene, te da na 100 oboljelih žena oboli i jedan muškarac.

- Redovnim mamografskim pregledima moguće je otkriti i najmanje promjene na dojci. Kod rano uspostavljene dijagnoze liječenje u 95 odsto slučajeva ima dobru prognozu - istakla je Gojkovićeva i dodala da oboljeli u Srpskoj prije hirurškog zahvata primaju hemo ili biološke terapije, te da je proces liječenja značajno napredovao proteklih godina.

Od ove bolesti u Srpskoj je lani liječeno 3.305 oboljelih, a operisano 402.

- Žene koje nikad nisu otišle na neki pregled dojke treba to da učine. Za žene starije od 40 godina, zlatni standard je mamografija, dok se kod mlađih radi ultrazvuk dojke - rekao je načelnik Centra za dojku Aleksandar Guzijan.

Načelnik klinike za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju Nikola Baroš je istakao da se rekonstrukcija dojke uspješno radi na UKC RS od 2003. godine kada je urađen prvi zahvat, te da Fond zdravstvenog osiguranja pokriva sve troškove liječenja ovih pacijenata.

Predsjednica Saveza žena oboljelih od raka dojke "Iskra" Azra Ikalović je kazala da je najbitnije da se što prije na naše prostore uvede program za rano otkrivanje raka dojke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana