Na jesen đaci uče iz 23 nova udžbenika

Dragana Orlović
Na jesen đaci uče iz 23 nova udžbenika

Banjaluka - Osnovce u Srpskoj na jesen očekuje 15 novih udžbenika, gimnazijalce sedam, a jedan učenike četvrtih razreda poljoprivrednih škola, koji će iz ove knjige sticati nova saznanja o pčelarstvu.

Iz Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva RS ističu da je u toku štampanje udžbenika koji će u idućem periodu biti dostupni u knjižarama. Naglašavaju da je cilj imati dobre udžbenike, usklađene sa nastavnim planom i programom.

Novi udžbenici posebno će obradovati đake srednjih stručnih škola, koji godinama kubure sa neadekvatnim knjigama. Prezentacije, fotokopirane lekcije, kao i istraživanje na internet sajtovima samo su neki od načina na koje se u ovim školama dovijaju da bi imali kvalitetnu nastavu. Problem je odavno poznat. Na svaki raspisani konkurs za izradu novih udžbenika za te škole aplicira veoma mali broj autora.

To potvrđuje i činjenica da je početkom ove godine, prema planu Ministarstva prosvjete i kulture RS, bilo potrebno izraditi 90 savremenih udžbenika. Međutim, đacima će stići tek jedan novi udžbenik, i to iz pčelarstva.

- Poljoprivredni tehničari u okviru redovnih predmeta uče o pčelarstvu, ali imaju i izborni predmet pčelarstva, tako da će im ova literatura mnogo značiti - rekao je direktor banjalučke Poljoprivredne škole Edi Haneš.

On kaže da u ovoj školi imaju mnogo problema, jer im nedostaju udžbenici za smjerove veterinarstvo i stočarstvo pa ih moraju uzimati iz Srbije.

- Niko se ne javlja na konkurse za izradu novih udžbenika, jer je to slabo plaćen posao, zbog čega su đaci i nastavnici stručnih škola primorani da se snalaze - kazao je Haneš.

I u Zavodu za udžbenike kažu da je manje interesovanje autora za pisanje udžbenika za srednje škole zbog manjeg broja đaka i tiraža, a samim tim su manji i autorski honorari.

- Profesori u srednjim školama nisu dovoljno informisani o mogućnostima pisanja i objavljivanja rukopisa. Ovim putem ih sve pozivamo da pišu udžbenike i da se prijave na konkurse - poručili su iz Zavoda.

Cijene

Cijene udžbenika za ovu godinu, kako naglašavaju u Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva RS, ostaju nepromijenjene. Tako komplet za treće razrede osnovnih škola košta 90 maraka, za četvrti je 97,5, peti 88, šesti 135, sedmi 128,5, osmi 156,5, a deveti razred 145,5 KM.

- Cijene ovih kompleta date su bez udžbenika drugog stranog jezika, koji se izučava od šestog razreda - kažu u Zavodu.

Novi udžbenici

Za osnovce 15 novih udžbenika

Drugi razred:

- Priroda i društvo,

- Radna sveska za prirodu i društvo,

- Likovna kultura.

Treći razred:

- Čitanka,

- Srpski jezik i jezička kultura,

- Priroda i društvo i

- Radna sveska za prirodu i društvo

Četvrti razred:

- Čitanka,

- Srpski jezik i jezička kultura,

- Priroda i društvo,

- Radna sveska za prirodu i društvo.

 Peti razred:

- Čitanka,

- Srpski jezik i jezička kultura,

- Poznavanje društva.

- Šesti razred:

- Čitanka

Za gimnazijalce sedam novih udžbenika

- Biologija za prvi razred

- Fizika za prvi razred društveno-jezičkog smjera,

- Fizika za drugi razred društveno-jezičkog smjera,

- Računarstvo i informatika za drugi razred

- Istorija za treći razred

- Biologija za četvrti razred opšteg i prirodno-matematičkog smjera

- Komunikacija u savremenom društvu za četvrti razred računarskog smjera

Za srednje stručne i tehničke škole jedan novi udžbenik

- Pčelarstvo za četvrti razred poljoprivredne škole

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana