Na Čerkezovac stigao spremnik za radioaktivni otpad

Srna
Foto: 01portal.hr

ZAGREB - Na lokaciju Čerkezovac, gdje je planirana izgradnja skladišta radioaktivnog otpada, dopremljen je spremnik za zbrinjavanje iskorištenih radioaktivnih izvora koji će biti korišten kada se za to steknu uslovi, saopšteno je danas iz hrvatskog Fonda za finansiranje razgradnje i zbrinjavanje radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško sa sjedištem u Zagrebu.

Osim spremnika sa olovnom zaštitom, na Čerkezovac je dopremljen i alat, te kapsule za zbrinjavanje iskorištenih radioaktivnih izvora.

Ova oprema je donacija Međunarodne agencije za atomsku energiju /IAEA/, saopšteno je iz Fonda.

“Donirani spremnici koristiće se kad se za to steknu uslovi, a do tada će biti pohranjeni na lokaciji Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada”, dodaju iz Fonda.

Podsjećaju da su iskorišteni izvori jonizirajućih zračenja zajedno sa institucionalnim otpadom trenutno uskladišteni na Institutu “Ruđer Bošković” i na Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada, te da se oba skladišta nalaze u Zagrebu, popunjena su i zatvorena, a sav preostali novonastali institucionalni otpad i iskorišteni izvori privremeno se skladište na mjestu nastanka.

“Svaki vlasnik institucionalnog otpada i iskorištenih izvora dužan je osigurati spremište, odnosno samostalnu građevinu ili prostoriju unutra građevine druge namjene koja je prikladna za privremenu pohranu radioaktivnog otpada i iskorištenih izvora u svrhu kontrolisanog odležavanja ili kratkotrajnog zadržavanja prije predaje centru za zbrinjavanje radioaktivnog otpada”, objašnjavaju iz Fonda.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane Krško, kao i postojeći institucionalni otpad, skladišti na lokaciji Trgovska gora u opštini Dvor na samoj granici sa BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana