На Черкезовац стигао спремник за радиоактивни отпад

Срна
Foto: 01portal.hr

ЗАГРЕБ - На локацију Черкезовац, гдје је планирана изградња складишта радиоактивног отпада, допремљен је спремник за збрињавање искориштених радиоактивних извора који ће бити кориштен када се за то стекну услови, саопштено је данас из хрватског Фонда за финансирање разградње и збрињавање радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива Нуклеарне електране Кршко са сједиштем у Загребу.

Осим спремника са оловном заштитом, на Черкезовац је допремљен и алат, те капсуле за збрињавање искориштених радиоактивних извора.

Ова опрема је донација Међународне агенције за атомску енергију /ИАЕА/, саопштено је из Фонда.

“Донирани спремници користиће се кад се за то стекну услови, а до тада ће бити похрањени на локацији Центра за збрињавање радиоактивног отпада”, додају из Фонда.

Подсјећају да су искориштени извори јонизирајућих зрачења заједно са институционалним отпадом тренутно ускладиштени на Институту “Руђер Бошковић” и на Институту за медицинска истраживања и медицину рада, те да се оба складишта налазе у Загребу, попуњена су и затворена, а сав преостали новонастали институционални отпад и искориштени извори привремено се складиште на мјесту настанка.

“Сваки власник институционалног отпада и искориштених извора дужан је осигурати спремиште, односно самосталну грађевину или просторију унутра грађевине друге намјене која је прикладна за привремену похрану радиоактивног отпада и искориштених извора у сврху контролисаног одлежавања или краткотрајног задржавања прије предаје центру за збрињавање радиоактивног отпада”, објашњавају из Фонда.

Хрватска планира да радиоактивни отпад из Нуклеарне електране Кршко, као и постојећи институционални отпад, складишти на локацији Трговска гора у општини Двор на самој граници са БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана