Na biciklima "Putem sjećanja" od Kostajnice do Donje Gradine 

Srna
Foto: Facebook

KOSTAJNICA - "Putem sjećanja" sutra će iz Kostajnice do Donje Gradine na biciklima krenuti 68 učenika Osnovne škole "Petar Mećava" i Srednjoškolskog centra Kostajnica.

Ovim događajem Kostajnica će obilježiti 22. april, Dan sjećanja na žrtve genocida u logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

Prošle godine je učestvovalo pedesetak učenika, a ove godine rutu od masovnih grobnica na Zečevom brdu u Kostajnici do Spomen-područja Donja Gradina na biciklima bi trebalo da pređe 68 osnovaca i srednjoškolaca, a ukupno oko 80 učesnika, uključujući i njihovu pratnju.

Organizator "Puta sjećanja" je opština Kostajnica treću godinu zaredom, nakon što su 22. aprila 2021. godine ovaj put biciklima samoinicijativno prešli tada četrnaestogodišnji dječaci Kristijan Radomirović i Rastko Adamović, odajući na taj način poštu jasenovačkim logorašima.

Opština Kostajnica podržala je ideju ovih dječaka, sa nastojanjem da "Put sjećanja" preraste u tradiciju kojom bi se iz ove lokalne zajednice poslala poruka o potrebi njegovanja kulture sjećanja na stradanje naroda Potkozarja.

Na startu ove dionice, duge oko 40 kilometara, biće obilježen i zvanični početak preventivne republičke aktivnosti "Zvoni da te vide! Neka blista biciklista!", koju sprovodi Auto-moto savez /AMS/ Republike Srpske.

U organizaciji "Puta sjećanja" učestvuju i MUP Republike Srpske, AMS, Dom zdravlja Kostajnica, Osnovna škola "Petar Mećava", Srednjoškolski centar Kostajnica i Radio Kostajnica. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana