На бициклима "Путем сјећања" од Костајнице до Доње Градине 

Srna
Foto: Facebook

КОСТАЈНИЦА - "Путем сјећања" сутра ће из Костајнице до Доње Градине на бициклима кренути 68 ученика Основне школе "Петар Мећава" и Средњошколског центра Костајница.

Овим догађајем Костајница ће обиљежити 22. април, Дан сјећања на жртве геноцида у логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини.

Прошле године је учествовало педесетак ученика, а ове године руту од масовних гробница на Зечевом брду у Костајници до Спомен-подручја Доња Градина на бициклима би требало да пређе 68 основаца и средњошколаца, а укупно око 80 учесника, укључујући и њихову пратњу.

Организатор "Пута сјећања" је општина Костајница трећу годину заредом, након што су 22. априла 2021. године овај пут бициклима самоиницијативно прешли тада четрнаестогодишњи дјечаци Кристијан Радомировић и Растко Адамовић, одајући на тај начин пошту јасеновачким логорашима.

Општина Костајница подржала је идеју ових дјечака, са настојањем да "Пут сјећања" прерасте у традицију којом би се из ове локалне заједнице послала порука о потреби његовања културе сјећања на страдање народа Поткозарја.

На старту ове дионице, дуге око 40 километара, биће обиљежен и званични почетак превентивне републичке активности "Звони да те виде! Нека блиста бициклиста!", коју спроводи Ауто-мото савез /АМС/ Републике Српске.

У организацији "Пута сјећања" учествују и МУП Републике Српске, АМС, Дом здравља Костајница, Основна школа "Петар Мећава", Средњошколски центар Костајница и Радио Костајница. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 12 беба
Рођено 12 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана