Mladi ljekari uzdanica zdravstva

Dejana Bratić
Mladi ljekari uzdanica zdravstva

Banjaluka - Da se trud, rad i posvećenost uvijek isplate, dokaz je najbolji diplomac banjalučkog Medicinskog fakulteta Mladen Đurić koji je zahvaljujući uspjehu tokom studija dobio posao u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske.

Đurić, koji će svoj profesionalni angažman započeti na Klinici za kardiologiju najveće zdravstvene ustanove u Srpskoj, ističe da je ponosan što je postao dio tima UKC-a, te da je zahvalan ljudima koji su prepoznali i nagradili njegov trud.

- Veoma sam zahvalan generalnom direktoru UKC RS Vladi Đajiću koji mi je pružio priliku da znanje stečeno tokom studija primijenim i unaprijedim u mojoj zemlji - istakao je Đurić, koji smatra da UKC ima najbolje uslove za dalji napredak i usavršavanje. Kaže da je, čim se upisao u Medicinsku školu u Banjaluci, zacrtao jasan cilj da postane ljekar. Tokom studija ljubav prema medicini postala je još jača, što ga je dodatno motivisalo da vrijedno radi pa je studij medicine završio sa prosječnom ocjenom 9,83.

Mladenov rad nagradio je i Medicinski fakultet u Banjaluci koji mu je obezbijedio besplatne doktorske studije.

- Zahvaljujem dekanu Medicinskog fakulteta Ranku Škrbiću što mi je omogućio da besplatno nastavim školovanje. Izabrao sam kardiologiju jer sam kao student prve i druge godine najviše volio da učim o kardiovaskularnom sistemu. Jedan period sam proveo i na praksi u inostranstvu na odjeljenju kardiologije - kazao je Đurić.

Vlado Đajić je rekao da je zapošljavanjem najboljeg diplomca Medicinskog fakulteta UKC pokazao spremnost da zadrži mladi kadar u Srpskoj. On je istakao da UKC, kao najveća i najreferentnija zdravstvena ustanova u Srpskoj i naučno-nastavna baza za buduće ljekare i medicinsko osoblje, ima interes i obavezu da im obezbijedi uslove za rad, profesionalni razvoj i usavršavanje.

- Ulaganje u mlade stručne zdravstvene radnike predstavlja dio dugoročnog opredjeljenja rukovodstva UKC-a, kao i stvaranje povoljnog ambijenta za profesionalni razvoj i život mladih u Republici Srpskoj - istakao je Đajić.

Prema njegovim riječima, u posljednjih godinu i po, od kada je on na čelu UKC-a, nijedan ljekar iz ove zdravstvene ustanove nije otišao da radi u inostranstvo, a primljeno je četrdesetak mladih ljekara.

- Smatramo da je potrebno obnavljati kadar, jer nije lako stvoriti dobrog ljekara. Potrebno je pet godina specijalizacije i nekoliko godina iskustva da bi mogli samostalno da rade - rekao je Đajić.

Škrbić

Ranko Škrbić je rekao da Medicinski fakultet iz generacije u generaciju ima sve više izvrsnih studenata, što znači da su mladi shvatili da se isplati biti najbolji.

- Đurić je jedan od najboljih studenata, bio je stipendista Fonda “Dr Milan Jelić” i zaslužuje da dobije najviša priznanja. Fakultet ga časti besplatnim doktorskim studijima, koje je već upisao kao jedan od najmlađih studenata doktorskih studija na našem fakultetu - dodao je Škrbić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana