Ministar Petar Đokić boravio u posjeti privrednom društvu „Jelšingrad Livar Livnica čelika”

Agencije
Ministar Petar Đokić boravio u posjeti privrednom društvu „Jelšingrad Livar Livnica čelika”

​Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić boravio je danas u posjeti privrednom društvu „Jelšingrad Livar Livnica čelika” a.d. Banja Luka. Tom prilikom, ministar Đokić je razgovarao sa rukovodstvom ovog preduzeća, nakon čega je obišao proizvodne pogone.

Na sastanku je razgovarano o aktuelnim pitanjima vezanim za poslovanje ovog privrednog društva.

Ministar Đokić je naglasio da ovo banjalučko preduzeće nije u krizi i da nije ugrožen njegov opstanak, te da je moguća samo promjena vlasnika od koje menadžment ne očekuje negativne posljedice.

„Vlada nije razmatrala opciju da bude kupac akcija i u ovom trenutku to i nije neophodno činiti”, rekao je ministar Đokić.

Ministar je istakao da ovo preduzeće nastavlja da posluje i da je uspjelo da smanji gubitak iz ranijeg perioda.

„Vlada je direktnim djelovanjem putem resornog ministarstva pokazala visok nivo razumijevanja koje je dovelo do toga da se ovo preduzeće održi. Jedino tako je moguće poslovati u budućnosti i podržaćemo razvoj njihovih poslovnih aktivnosti”, rekao je ministar Đokić.

Prema njegovim riječima, postoji prostor da dio proizvodnog programa „Jelšingrad Livara” bude plasiran i u industrijskim kapacitetima u Srpskoj.

„To nam je zajednički cilj, a pokušaćemo i da kroz kontakte koje imamo u inostranstvu preporučimo ovo preduzeće da zaključe nove ugovore”, rekao je ministar.

On je naglasio da, bez obzira na to što je privatni kapital dominantan u ovom preduzeću, to ne ograničava Vladu da mjerama koje su joj je na raspolaganju podrži poslovanje preduzeća.

Istakao je da je najvažniji oblik razumijevanja bilo privremeno odgađanje naplate njihovih ranijih obaveza. Prema njegovim riječima, da je Vlada bila stroga u primjeni propisa da naplata bude izvršena prinudnim putem, odnosno blokadom računa, ovo preduzeće bi već 2015. godine prestalo sa radom.

„Zahvaljujući tom razumijevanju Vlade Republike Srpske, ovo preduzeće je od 2015. godine do danas izmirilo 1,7 miliona KM obaveza. Ta mjera Vlade se pokazala opravdanom i sa takvom politikom podrške trebamo i dalje nastaviti”, istakao je ministar Đokić.

Prema njegovim riječima, država nekada mora da preuzme teret obaveza obaveza ne na način da ih izvršava u cijelosti, nego da pokaže razumijevanje za period dok se kompanije stabilizuju i ne budu u stanju da izvrše svoje obaveze.

Generalni direktor privatnog društva „Jelšingrad Livar Livnica čelika” a.d. Banja Luka Miodrag Brdar je zahvalio Vladi Republike Srpske na dugogodišnjoj podršci bez koje bi teško opstali.

„Mi se trudimo da tražimo nove poslove i da firmu dovedemo do stabilnosti i povećamo broj zaposlenih i plate. U posljednja dva mjeseca zaposlili smo sedam novih radnika”, rekao je direktor Brdar.

Što se tiče promjene vlasničke strukture, on je istakao da je na sjednici Upravnog odbora „Livara”, čiji je bio član, prije dvije godine usmeno najavljena promjena vlasničke strukture.

„Oni nemaju interesa da ovdje ulažu i nikada nisu imali, ali smo imali podršku „Livara”. Mi radimo drugi tip čelika u odnosu na njih i zato nemaju interes da ovde ulažu”, kaže Brdar.

Prema njegovim riječima, promjena vlasničke strukture neće uticati na proizvodnju i može donijeti samo boljitak, jer je logično da će fabriku preuzeti firma koja se bavi proizvodnjom čelika.

„To automatski znači da će dovesti nove kupce i da će biti novih investicija. Juče sam bio u kontaktu sa predstavnicima žLivaraž i za sada nema kupaca, zbog čega su produžili poziv za prodaju akcija do 4. jula. Ovo je rijedak tip industrije za ovo područje Evrope i teško će naći kupca “, rekao je Brdar.

On je dodao da su u odnosu na 2017. godinu smanjili gubitak za skoro 60 odsto, dok su prihodi porasli za 40 odsto.

Istakao je da su za ovu godinu obezbijedili siguran posao do kraja septembra, da imaju velike najave poslova i da će sigurno doći do povećanja obima posla.

„Mjesečna proizvodnja je 120 tona, težimo tome da do kraja godine bude povećana na 150 tona i blizu smo ostvarenja tog cilja”, naglasio je Brdar.

On je podsjetio da su najteži udarac pretrpjeli 2014. godine kada su pale cijene nafte.

„Jelšingrad Livar Livnica čelika” a.d. Banja Luka izvozi 70 do 75 odsto proizvodnje na tržište zapadne Evrope, najveći dio u Italiju, Njemačku, Španiju i Francusku.

“Imamo izuzetno jaku listu referenci, jer radimo za francuske željeznice i velike njemačke kompanije. Zahvaljujući ovoj činjenici, kao i velikoj podršci ministra Petra Đokića i Vlade Republike Srpske, stabilnost nam je zagarantovana”, kaže Brdar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana