Migrantima prijete zarazne bolesti

nezavisne.com
Migrantima prijete zarazne bolesti

Bihać - U prihvatnim centrima na području Unsko-sanskog kantona u kojima trenutno borave migranti povećana je opasnost od izbijanja zaraznih bolesti, upozorio je liječnik Hazim Kapić, doskorašnji ministar zdravstva USK.

“Tim ljudima je bolje u ovim centrima nego pod otvorenim nebom, ali sada imamo situaciju da je veliki broj ljudi koncentrisan na vrlo malom prostoru. Samo u 'Biri' smješteno je oko 2.000 migranata, a situacija je rizična jer je preseljenje u prihvatne centre obavljeno na brzinu, a da se pri tome nisu poštovale potrebne zdravstvene norme”, kaže Kapić.

Prema njegovim riječima, nisu urađeni trijaža i detaljan zdravstveni pregled migranata, zbog čega je došlo do miješanja zdravih i bolesnih.

Istakao je da je neophodno što prije obaviti ove aktivnosti kako bi se preduprijedila eventualna pojava zaraznih bolesti.

U Ministarstvu zdravstva USK ističu da trenutno ne raspolažu dovoljnim brojem zdravstvenih radnika kako bi se taj posao uradio u kratkom vremenskom roku, te da je neophodno angažovanje dodatnog broja medicinara.

“Postoji mogućnost koju trenutno razmatramo, a to je da se angažuju zdravstveni timovi iz gradova i općina koje nisu pogođene migrantskom krizom”, rekli su u Ministarstvu zdravstva USK.

Ova problematika aktuelizirana je nakon što je prije desetak dana u prihvatnom centru “Bira” preminuo 16-godišnji migrant iz Pakistana.

Iako je postojala bojazan da je uzrok njegove smrti neka zarazna bolest, ispostavilo se da je maloljetnik preminuo zbog zastoja u radu srca.

“Najčešće bolesti s kojima se trenutno suočavaju migranti su svrab i ušljivost i one se zasad uspješno liječe i preveniraju”, potvrdili su u Domu zdravlja u Bihaću.

U Crvenom krstu USK su rekli da su uslovi u prihvatnim centrima u kojima borave migranti zadovoljavajući.

“Oni sada borave u zagrijanim prostorijama, a osigurana su im i tri topla obroka. Također, snabdijevamo ih zimskom odjećom i obućom, kao i higijenskim priborom”, kazao je Smail Kličić, sekretar CK USK.

Prema procjenama, na području USK trenutno boravi oko 3.000 migranata, od čega je njih oko 2.000 smješteno u tvornici “Bira”, a ostali u prostorijama fabrike “Miral” u Velikoj Kladuši i u hotelu “Sedra” u Cazinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana