Medicina i elektrostruka i dalje magnet za đake

GS
Medicina i elektrostruka i dalje magnet za đake

BANjALUKA - Prvi dan upisa u srednje četvorogodišnje škole, koji je juče počeo širom Srpske, pokazao je da se trendovi i želje svršenih osnovaca nisu promijenili jer je najveća jagma vladala za medicinom, elektrostrukom i gimnazijom, baš kao i ranijih godina.

Iako đaci sa 60 i više bodova i danas mogu predati dokumenta za upis, većina njih pohrlila je juče da upiše željeno zanimanje, zbog čega je u većini hodnika četvorogodišnjih škola vladala ogromna gužva.

Ispred Medicinske škole u Banjaluci ekipa “Glasa Srpske” zatekla je vidno uzbuđenu odlikašicu Lanu Adamović koja je ispričala da je medicinu odabrala zbog plemenitosti zanimanja, ali i velike mogućnosti zaposlenja nakon sticanja diplome.

- Odlučila sam se za smjer laboratorijsko-sanitarnog tehničara. Medicina me oduvijek privlačila. Prošle godine sam u osnovnoj školi išla na takmičenje iz prve pomoći, gdje sam osvojila treće mjesto. Moja ljubav prema medicini raste iz dana u dan, jer i u porodici ima jako puno medicinara. Želim da nastavim tom dobro utabanom

stazom - kazala je Adamovićeva.

Direktor banjalučke Medicinske škole Savo Preradović istakao je za “Glas” da je za svega nekoliko časova stiglo 225 prijava, dok je u novoj školskoj godini upis u prvi razred odobren za 212 učenika.

- Najveće interesovanje je za zubno-stomatološki i opšti smjer. Za zubno-stomatološkog tehničara, gdje primamo 28 učenika, stiglo je više od 50 prijava. Na opštem smjeru primamo 112 đaka i u prvih nekoliko časova prijavljen je dovoljan broj kandidata - kazao je Preradović.

Svršeni osnovci iz Dervente prvi put nakon 40 godina dobili su mogućnost da se školuju za medicinare i to pod krovom Srednjoškolskog centra “Mihajlo Pupin”.

- Za zanimanje medicinski tehničar imamo već 20 prijavljenih učenika, a mjesta ima za 24, tako da smo prezadovoljni interesovanjem djece, pogotovo jer prvi put nakon četiri decenije imamo medicinsku struku.

Odjeljenja tehničara informacionih tehnologija i tehničara mehatronike već su popunjena, čak za informacione tehnologije imamo i viška jer je stiglo oko 40 prijava učenika, a primamo jedno odjeljenje od 24 đaka.

Kada je u pitanju opšti smjer gimnazije, popunjeno je više od pola odjeljenja, dok je za računarsko-informatičarski smjer gimnazije stiglo oko 12 prijava - rekla je za “Glas” direktorica SŠC “Mihajlo Pupin” Gordana Asentić.

Ogromna gužva i graja vidno uzbuđenih dječaka i djevojčica, koji su se našli pred važnom životnom prekretnicom, odjekivala je i hodnicima banjalučke Gimnazije.

Direktorica ove škole Vita Malešević kaže da je nakon prvog upisnog dana ostalo svega dvadesetak slobodnih mjesta.

- Interesovanje je zaista ogromno. Upisujemo 312 učenika u prve razrede i u ovom roku ćemo sigurno popuniti kvote - rekla je Maleševićeva.

Ona je dodala da je interesovanje za gimnaziju svake godine na zavidnom nivou i da je mnogo razloga za to.

- Mlade mnogo toga privlači pod naš krov. Kad se uđe u školu, sam ambijent odaje drugačiju atmosferu, zatim sekcije i rad u gimnaziji. Dijete u gimnaziji može dapokaže sve ono što zna i za šta je zainteresovano. Svi naši đaci su bili odlični u osnovnoj školi, to su mladi željni znanja koji planiraju studirati, a gimnazija je najbolja podloga za djecu koja hoće da rade i imaju razna interesovanja - kategorična je Maleševićeva.

Veliko interesovanje vladalo je i za zanimanja Elektrotehničke škole “Nikola Tesla” u Banjaluci.

- Najveće interesovanje je za zanimanje tehničar računarstva i programiranja, tu već imamo upisanih iznad kvote. Ukupno upisujemo 224 učenika, a prvog dana je stiglo oko 190 prijava. Ima još malo mjesta, zadovoljni smo i vjerujem da neće biti praznih klupa - rekla je direktorica Elektrotehničke škole Irina Čavić.

Direktor Ekonomske škole u Bijeljini Duško Đurić kazao je da je interesovanje učenika koji imaju više od 60 bodova za upis u prvi razred ovog juna veće u odnosu na prethodne godine, čemu je, između ostalog, doprinijela dobra promocija škole, koja na raspolaganju ima pet smjerova, odnosno poslovno-pravni, zatim poslovno-informatički, te ekonomski, bankarski i trgovački tehničar.

- Prvog dana upisa stiglo nam je 60 prijava, koliko je dovoljno za tri odjeljenja. Plan je da u prvi razred upišemo 144 đaka, odnosno šest odjeljenja po 24 učenika. Mi obično u drugom dijelu junskog upisnog roka imamo veće interesovanje - kazao je Đurić koji je i predsjednik Aktiva direktora srednjih škola bijeljinske regije. Dodao je da je juče najviše prijava stiglo za poslovno- pravni i poslovno-informatički smjer.

Kada je riječ o ostalim srednjim školama na području ove regije, Đurić je istakao da je najveće interesovanje juče vladalo za upis u četvorogodišnje programe Tehničke škole “Mihajlo Pupin”.

- U Poljoprivrednoj i medicinskoj školi interesovanje postoji za medicinsku struku - rekao je Đurić.

Đaci sa manje od 60 bodova dokumenata u srednje četvorogodišnje i trogodišnje škole moći će predati od 24. do 26. juna.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS rekli su da u školskoj 2024/2025. godini mjesta ima za 10.197 učenika u 458 odjeljenja, te da se upis obavlja u dva upisna roka. Prvi upisni rok, koji je počeo juče, trajaće do 28. juna, a julski od 1. do 12. jula.

- Predviđen je upis 2.256 učenika, odnosno 22 odsto za zanimanja trećeg stepena i 7.941 ili 78 odsto učenika za zanimanja četvrtog stepena, od kojih 1.628 u gimnazije - naveli su u Ministarstvu prosvjete.

Pojasnili su da se prilikom upisa kandidati mogu prijaviti za najviše dva zanimanja u stručnim školama, dva smjera u gimnaziji ili dva odsjeka u umjetničkim školama.

- Redoslijed kandidata utvrđuje se prema ukupnom broju bodova dobijenih na osnovu opšteg uspjeha u osnovnoj školi, posebnog uspjeha iz pet predmeta značajnih za zanimanje u određenoj struci, odnosno u smjeru gimnazije za koji kandidati konkurišu, kao i za upis u umjetničke škole, te rezultata ostvarenih na posebnom ispitu za umjetničke škole - dodali su u resornom ministarstvu.

PRAVO UPISA

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS pojasnili su da pravo upisa u prvi razred srednjih škola imaju učenici sa završenom osnovnom školom koji nisu stariji od 17 godina na dan upisa.

- Lica koja se upisuju u škole za učenike sa smetnjama u razvoju mogu imati drugu dobnu granicu za upis u prvi razred, a najviše do navršene 21 godine - istakli su iz ministarstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana