Медицина и eлектрострука и даље магнет за ђаке

ГС
Медицина и eлектрострука и даље магнет за ђаке

БАЊАЛУКА - Први дан уписа у средње четворогодишње школе, који је јуче почео широм Српске, показао је да се трендови и жеље свршених основаца нису промијенили јер је највећа јагма владала за медицином, електроструком и гимназијом, баш као и ранијих година.

Иако ђаци са 60 и више бодова и данас могу предати документа за упис, већина њих похрлила је јуче да упише жељено занимање, због чега је у већини ходника четворогодишњих школа владала огромна гужва.

Испред Медицинске школе у Бањалуци екипа “Гласа Српске” затекла је видно узбуђену одликашицу Лану Адамовић која је испричала да је медицину одабрала због племенитости занимања, али и велике могућности запослења након стицања дипломе.

- Одлучила сам се за смјер лабораторијско-санитарног техничара. Медицина ме одувијек привлачила. Прошле године сам у основној школи ишла на такмичење из прве помоћи, гдје сам освојила треће мјесто. Моја љубав према медицини расте из дана у дан, јер и у породици има јако пуно медицинара. Желим да наставим том добро утабаном

стазом - казала је Адамовићева.

Директор бањалучке Медицинске школе Саво Прерадовић истакао је за “Глас” да је за свега неколико часова стигло 225 пријава, док је у новој школској години упис у први разред одобрен за 212 ученика.

- Највеће интересовање је за зубно-стоматолошки и општи смјер. За зубно-стоматолошког техничара, гдје примамо 28 ученика, стигло је више од 50 пријава. На општем смјеру примамо 112 ђака и у првих неколико часова пријављен је довољан број кандидата - казао је Прерадовић.

Свршени основци из Дервенте први пут након 40 година добили су могућност да се школују за медицинаре и то под кровом Средњошколског центра “Михајло Пупин”.

- За занимање медицински техничар имамо већ 20 пријављених ученика, а мјеста има за 24, тако да смо презадовољни интересовањем дјеце, поготово јер први пут након четири деценије имамо медицинску струку.

Одјељења техничара информационих технологија и техничара мехатронике већ су попуњена, чак за информационе технологије имамо и вишка јер је стигло око 40 пријава ученика, а примамо једно одјељење од 24 ђака.

Када је у питању општи смјер гимназије, попуњено је више од пола одјељења, док је за рачунарско-информатичарски смјер гимназије стигло око 12 пријава - рекла је за “Глас” директорица СШЦ “Михајло Пупин” Гордана Асентић.

Огромна гужва и граја видно узбуђених дјечака и дјевојчица, који су се нашли пред важном животном прекретницом, одјекивала је и ходницима бањалучке Гимназије.

Директорица ове школе Вита Малешевић каже да је након првог уписног дана остало свега двадесетак слободних мјеста.

- Интересовање је заиста огромно. Уписујемо 312 ученика у прве разреде и у овом року ћемо сигурно попунити квоте - рекла је Малешевићева.

Она је додала да је интересовање за гимназију сваке године на завидном нивоу и да је много разлога за то.

- Младе много тога привлачи под наш кров. Кад се уђе у школу, сам амбијент одаје другачију атмосферу, затим секције и рад у гимназији. Дијете у гимназији може дапокаже све оно што зна и за шта је заинтересовано. Сви наши ђаци су били одлични у основној школи, то су млади жељни знања који планирају студирати, а гимназија је најбоља подлога за дјецу која хоће да раде и имају разна интересовања - категорична је Малешевићева.

Велико интересовање владало је и за занимања Електротехничке школе “Никола Тесла” у Бањалуци.

- Највеће интересовање је за занимање техничар рачунарства и програмирања, ту већ имамо уписаних изнад квоте. Укупно уписујемо 224 ученика, а првог дана је стигло око 190 пријава. Има још мало мјеста, задовољни смо и вјерујем да неће бити празних клупа - рекла је директорица Електротехничке школе Ирина Чавић.

Директор Економске школе у Бијељини Душко Ђурић казао је да је интересовање ученика који имају више од 60 бодова за упис у први разред овог јуна веће у односу на претходне године, чему је, између осталог, допринијела добра промоција школе, која на располагању има пет смјерова, односно пословно-правни, затим пословно-информатички, те економски, банкарски и трговачки техничар.

- Првог дана уписа стигло нам је 60 пријава, колико је довољно за три одјељења. План је да у први разред упишемо 144 ђака, односно шест одјељења по 24 ученика. Ми обично у другом дијелу јунског уписног рока имамо веће интересовање - казао је Ђурић који је и предсједник Актива директора средњих школа бијељинске регије. Додао је да је јуче највише пријава стигло за пословно- правни и пословно-информатички смјер.

Када је ријеч о осталим средњим школама на подручју ове регије, Ђурић је истакао да је највеће интересовање јуче владало за упис у четворогодишње програме Техничке школе “Михајло Пупин”.

- У Пољопривредној и медицинској школи интересовање постоји за медицинску струку - рекао је Ђурић.

Ђаци са мање од 60 бодова докумената у средње четворогодишње и трогодишње школе моћи ће предати од 24. до 26. јуна.

У Министарству просвјете и културе РС рекли су да у школској 2024/2025. години мјеста има за 10.197 ученика у 458 одјељења, те да се упис обавља у два уписна рока. Први уписни рок, који је почео јуче, трајаће до 28. јуна, а јулски од 1. до 12. јула.

- Предвиђен је упис 2.256 ученика, односно 22 одсто за занимања трећег степена и 7.941 или 78 одсто ученика за занимања четвртог степена, од којих 1.628 у гимназије - навели су у Министарству просвјете.

Појаснили су да се приликом уписа кандидати могу пријавити за највише два занимања у стручним школама, два смјера у гимназији или два одсјека у умјетничким школама.

- Редослијед кандидата утврђује се према укупном броју бодова добијених на основу општег успјеха у основној школи, посебног успјеха из пет предмета значајних за занимање у одређеној струци, односно у смјеру гимназије за који кандидати конкуришу, као и за упис у умјетничке школе, те резултата остварених на посебном испиту за умјетничке школе - додали су у ресорном министарству.

ПРАВО УПИСА

У Министарству просвјете и културе РС појаснили су да право уписа у први разред средњих школа имају ученици са завршеном основном школом који нису старији од 17 година на дан уписа.

- Лица која се уписују у школе за ученике са сметњама у развоју могу имати другу добну границу за упис у први разред, а највише до навршене 21 године - истакли су из министарства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана