Maturanti već uče za prijemni ispit

Danijela Stokanić
Maturanti već uče za prijemni ispit

Banjaluka - Maturanti koji odluče da školovanje nastave na jednom od fakulteta univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu imaće priliku da prije polaganja prijemnih ispita na većini visokoškolskih ustanova pohađaju pripremnu nastavu, a da bi "upali" na željeni fakultet neki su već počeli da uče.

Pripremna nastava na većini visokoškolskih ustanova biće organizovana dvije-tri sedmice pred prijemni, izuzev Elektrotehničkog fakulteta u Banjaluci, koji uveliko sprema buduće studente.

Prodekan za nastavu na ovom fakultetu Dino Kosić istakao je da ove godine organizuju dvije vrste pripremne nastave, i to iz matematike.

- Ona s obimnijim programom, koja košta 220 maraka, počela je u subotu, dok će nekoliko dana pred prijemni ispit biti organizovan i kurs od deset časova i on je upola jeftiniji - kazao je Kosić i dodao da je na prvi čas došlo oko 50 maturanata.

Prodekan za nastavu na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci Saša Petković kaže da će ova ustanova pripremnu nastavu za kvalifikacioni ispit organizovati 13. juna.

- Cijena je 50 KM, a budući studenti će u sedam časova vježbati zadatke iz matematike i statistike i opšti dio na kojem će proći kroz vodič sa priručnikom za polaganje prijemnog ispita - kazao je Petković.

Časovi za brucoše u junu biće organizovani i na banjalučkom Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu, a prema riječima prodekana za nastavu ovog fakulteta Maline Čvoro, pripremna nastava iz matematike, fizike, nacrtne geometrije i slobodnog crtanja koštaće pet maraka po času.

Na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci pripremna nastava za polaganje prijemnog ispita biće održana 15. juna, a cijena iznosi 60 KM.

Za razliku od mnogih javnih visokoškolskih ustanova, banjalučki Mašinski fakultet ove godine organizuje besplatnu pripremnu nastavu iz matematike. Nastava će, kako su objasnili, biti organizovana dvije sedmice, petkom i subotom, prije polaganja prijemnog ispita.

Šansu da se bolje spreme za upis na željeni fakultet imaće i srednjoškolci koji planiraju da se upišu na fakultete Univerziteta u Istočnom Sarajevu, gdje je pripremna nastava planirana krajem maja, a cijene će biti slične kao i na banjalučkom Univerzitetu.

Prodekan za nastavu na Saobraćajnom fakultetu Doboj Miroslav Kostadinović kaže da će maturanti koji odluče da nastave školovanje u ovoj visokoškolskoj ustanovi imati mogućnost da se pripreme iz matematike.  

- Pripremna nastava će koštati između 50 i 100 maraka, a u pitanju je 40 časova - rekao je Kostadinović.

Maturanti

Iako mnogi srednjoškolci još nisu odlučili na kojem će fakultetu studirati, nemaju dileme da će pohađati pripremnu nastavu.

- Nisam još odabrala da li ću upisati ekonomski ili pravni fakultet, ali šta god da odlučim, pripremnu nastavu ću pohađati da bih se što bolje pripremila za prijemni ispit - rekla je maturantkinja Dragana Radić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana