Mali heroji u roditeljskoj kući uživali u danu za pamćenje

Milijana Latinović
Mali heroji u roditeljskoj kući uživali u danu za pamćenje

Banjaluka - Osmijehe na lica mališana oboljelih od malignih bolesti, koji Djedu Mrazu pišu samo jednu želju - da ozdrave, izmamile su članice Rotari kluba "Glorija" iz Banjaluke uručivši im paketiće.

Za 17 mališana koji se liječe na Hematoonkološkom odjeljenju Univerzitetskog kliničkog centra RS juče je bio poseban dan. Članice "Glorije" su im u "roditeljskoj kući" priredile iznenađenje i bar na trenutak učinile da zaborave na bolest koja im krade djetinjstvo. Mališane, njihove roditelje i goste iz "Glorije" pozdravio je prvi stanar "roditeljske kuće" Nikola Jovanović (13) iz Modriče, koji sa majkom Milicom tu boravi već nekoliko mjeseci.

- Budite hrabri i izdržite terapije kao što sam i ja izdržao i sve će biti dobro - poručio je Nikola.

Hrabra srca, što ova djeca zasigurno jesu, pozdravila su goste toplim osmijesima i recitacijama. Nizali su se stihovi novogodišnjih pjesmica, a najveselija je bila četvorogodišnja Anđela iz Bijeljine u kostimu princeze Elze, koja je juče sa drugarima iz "roditeljske kuće" proslavila rođendan.

Njena majka Zorica Milošević rekla je da je Anđeli u oktobru ove godine dijagnostikovana leukemija. Od tada njihova borba ne prestaje.

- Proveli smo 37 dana u bolnici, a potom prešli ovdje. Razlika je ogromna, djevojčica zaboravlja na bolest, na terapije. Ona je moj mali heroj - ispričala je Zorica.

Mir u "roditeljskoj kući" pronašla je i sedmogodišnja Mateja Railić iz Dervente.

- Bolest je teška, ali smo svjesni da se moramo boriti i da odustajanja nema. Boravak ovdje je veliki korak naprijed i za dijete i za sve nas - rekla je Matejina majka Renata. 

Poseban dan ovim mališanima uveličao je i Djeda Mraz, koji je došao sa vrećom punom darova. Djeca su se radovala, pjevala pjesmice i fotografisala se u njegovom krilu.

Vedrana Stojić iz Rotari kluba "Glorija" istakla je da članice ovog kluba, tradicionalno, već šest godina posjećuju djecu oboljelu od malignih bolesti u UKC-u RS.

- Odlučili smo da im priuštimo i novogodišnju predstavu sa Djedom Mrazom i na taj način pružimo podršku i njima i njihovim roditeljima - rekla je Stojićeva, naglasivši da će djeca pored slatkiša dobiti i knjige.

Upravnik roditeljske kuće Katica Kerkez istakla je da u kući trenutno boravi pet porodica, iz Modriče, Prijedora, Doboja, Bijeljine i Šamca.

Liječenje

Šef Odjeljenja hematoonkologije na Klinici za pedijatriju UKC-a RS dr Jelica Predojević-Samardžić kazala je da se na ovom odjeljenju godišnje liječi oko 30 mališana.

- Trenutno na odjeljenju imamo 15 mališana koji se liječe od malignih bolesti, a ostali su kod kuće i dolaze na povremene terapije - rekla je Predojević-Samardžić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana