Mali broj kandidata u drugom upisnom roku na univerzitetima

Milijana Latinović
Mali broj kandidata u drugom upisnom roku na univerzitetima

Banjaluka - Amfiteatri širom Republike Srpske ostaće poluprazni i nakon drugog upisnog roka, čak i ako prijemni ispit, koji je održan juče, polože svi prijavljeni kandidati, zbog čega na fakultetima sve nade polažu u treću šansu kako bi koliko-toliko popunili preostala mjesta.

Univerzitet u Banjaluci ponudio je svršenim srednjoškolcima u drugom upisnom roku 883 indeksa, od čega 125 na budžetu. Međutim, u drugom krugu prijavilo se svega 268 kandidata. Nakon julskog roka najviše slobodnih mjesta ostalo je na Filološkom fakultetu, čak 93, a prijemni su juče polagala 23 kandidata. Na Filozofskom fakultetu na raspolaganju su 62 indeksa, a u drugom roku se prijavilo upola manje kandidata.

Ništa bolja situacija nije ni na Šumarskom fakultetu, gdje je nakon prvog upisnog roka ostalo 56 slobodnih mjesta, a u ovom roku se prijavilo svega devet kandidata. Evidentno je da upisne kvote neće ispuniti ni Prirodno-matematički fakultet, na koji se prijavilo 13 kandidata, a mjesta ima za 79.

U trku za indeks na Rudarskom fakultetu juče su se upustila svega dva svršena srednjoškolca iako mjesta ima za 14 puta više. Sudbinu ovih dijeli i većina ostalih fakulteta banjalučkog Univerziteta.

Dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjaluci Goran Trbić kaže za “Glas Srpske” da očekuje da će po okončanju trećeg upisnog roka, koji planiraju da organizuju krajem mjeseca, na tom fakultetu biti 75 odsto brucoša u odnosu na planirane upisne kvote.

- Slobodnih mjesta ima još i na budžetu, i to na odsjecima za tehničko vaspitanje i informatiku i prostorno planiranje. Nažalost, sve više djece odlazi na studij u inostranstvo, gdje imaju dobre stipendije i mnogo veće mogućnosti za zapošljavanje, pa mali broj studenata kod nas i ne čudi - rekao je Trbić.

Dekan Rudarskog fakulteta u Prijedoru Vladimir Malbašić kaže da su, iako su tražili 30, dobili ukupno 40 mjesta na fakultetu, a po svemu sudeći, popunjeno će biti tek 30 odsto.

- Nisam posebno optimističan ni kada je riječ o trećem upisnom roku jer generalno mladi ne žele da studiraju i samo gledaju da što prije dobiju posao i odu u inostranstvo. Imamo 132 diplomca, od toga je 120 zaposleno. Ne školujemo kadar za biro, međutim, posao podrazumijeva mnogo terenskog rada, a današnja djeca žele samo da budu menadžeri i direktori, i to je jedan od razloga zašto je malo upisanih brucoša - rekao je Malbašić.

Sudbinu banjalučkog dijeli i Univerzitet u Istočnom Sarajevu, gdje se lista proširuje samo na medicini, dok na svim ostalim fakultetima sva mjesta neće biti popunjena ni u drugom krugu.

- Na prijemni ispit je izašao 191 kandidat, s tim što smo proširili listu na medicini, tako da je to ukupno u drugom roku 210 brucoša. Ukoliko se svi upišu zajedno s onima iz prvog roka, imaćemo 1.143 brucoša, što je za oko 100 manje nego u prošloj godini - rekao je Pašalić.

Dodao je da očekuje da bi nakon trećeg upisnog roka na ovoj visokoškolskoj ustanovi moglo biti oko pet odsto brucoša manje u odnosu na prošlu akademsku godinu.

- Nema fakulteta na koji se niko nije prijavio. Najviše studenata upisano je na društvene i humanističke nauke, oko 50 odsto. Međutim, na tim fakultetima je ostalo i najviše slobodnih mjesta - rekao je Pašalić.

Na oba javna univerziteta u akademskoj 2019/2020. planiran je upis 4.591 brucoša. Od ukupnog broja, Univerzitet u Banjaluci je na prvi ciklus planirao da upiše 2.462 studenta, dok je na 17 fakulteta i akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu planiran upis 2.129 brucoša.

 

Rezultati

Na univerzitetima ističu da će rezultati prijemnog ispita u drugom upisnom roku biti objavljeni sutra.

Upis primljenih kandidata počeće 16. i trajaće do 20. septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

U Srpskoj rođeno 25 beba
U Srpskoj rođeno 25 beba
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana