Мали број кандидата у другом уписном року на универзитетима

Милијана Латиновић
Мали број кандидата у другом уписном року на универзитетима

Бањалука - Амфитеатри широм Републике Српске остаће полупразни и након другог уписног рока, чак и ако пријемни испит, који је одржан јуче, положе сви пријављени кандидати, због чега на факултетима све наде полажу у трећу шансу како би колико-толико попунили преостала мјеста.

Универзитет у Бањалуци понудио је свршеним средњошколцима у другом уписном року 883 индекса, од чега 125 на буџету. Међутим, у другом кругу пријавило се свега 268 кандидата. Након јулског рока највише слободних мјеста остало је на Филолошком факултету, чак 93, а пријемни су јуче полагала 23 кандидата. На Филозофском факултету на располагању су 62 индекса, а у другом року се пријавило упола мање кандидата.

Ништа боља ситуација није ни на Шумарском факултету, гдје је након првог уписног рока остало 56 слободних мјеста, а у овом року се пријавило свега девет кандидата. Евидентно је да уписне квоте неће испунити ни Природно-математички факултет, на који се пријавило 13 кандидата, а мјеста има за 79.

У трку за индекс на Рударском факултету јуче су се упустила свега два свршена средњошколца иако мјеста има за 14 пута више. Судбину ових дијели и већина осталих факултета бањалучког Универзитета.

Декан Природно-математичког факултета у Бањалуци Горан Трбић каже за “Глас Српске” да очекује да ће по окончању трећег уписног рока, који планирају да организују крајем мјесеца, на том факултету бити 75 одсто бруцоша у односу на планиране уписне квоте.

- Слободних мјеста има још и на буџету, и то на одсјецима за техничко васпитање и информатику и просторно планирање. Нажалост, све више дјеце одлази на студиј у иностранство, гдје имају добре стипендије и много веће могућности за запошљавање, па мали број студената код нас и не чуди - рекао је Трбић.

Декан Рударског факултета у Приједору Владимир Малбашић каже да су, иако су тражили 30, добили укупно 40 мјеста на факултету, а по свему судећи, попуњено ће бити тек 30 одсто.

- Нисам посебно оптимистичан ни када је ријеч о трећем уписном року јер генерално млади не желе да студирају и само гледају да што прије добију посао и оду у иностранство. Имамо 132 дипломца, од тога је 120 запослено. Не школујемо кадар за биро, међутим, посао подразумијева много теренског рада, а данашња дјеца желе само да буду менаџери и директори, и то је један од разлога зашто је мало уписаних бруцоша - рекао је Малбашић.

Судбину бањалучког дијели и Универзитет у Источном Сарајеву, гдје се листа проширује само на медицини, док на свим осталим факултетима сва мјеста неће бити попуњена ни у другом кругу.

- На пријемни испит је изашао 191 кандидат, с тим што смо проширили листу на медицини, тако да је то укупно у другом року 210 бруцоша. Уколико се сви упишу заједно с онима из првог рока, имаћемо 1.143 бруцоша, што је за око 100 мање него у прошлој години - рекао је Пашалић.

Додао је да очекује да би након трећег уписног рока на овој високошколској установи могло бити око пет одсто бруцоша мање у односу на прошлу академску годину.

- Нема факултета на који се нико није пријавио. Највише студената уписано је на друштвене и хуманистичке науке, око 50 одсто. Међутим, на тим факултетима је остало и највише слободних мјеста - рекао је Пашалић.

На оба јавна универзитета у академској 2019/2020. планиран је упис 4.591 бруцоша. Од укупног броја, Универзитет у Бањалуци је на први циклус планирао да упише 2.462 студента, док је на 17 факултета и академија Универзитета у Источном Сарајеву планиран упис 2.129 бруцоша.

 

Резултати

На универзитетима истичу да ће резултати пријемног испита у другом уписном року бити објављени сутра.

Упис примљених кандидата почеће 16. и трајаће до 20. септембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана