Ljepota različitosti defilovala pistom u Banjaluci

Danijela Stokanić
Ljepota različitosti defilovala pistom u Banjaluci

Banjaluka - Dugotrajni aplauz, divljenje i pregršt toplih riječi obilježili su modnu reviju "Baš po mjeri" čijom pistom je prodefilovalo 18 žena, koje su ljepotom i nesvakidašnjim kreacijama pokazale da invaliditet nije prepreka za učešće u svim oblastima društvenog života.

"Banski dvor" u Banjaluci, gdje je utorak uveče održana ova revija, bio je premali da primi sve one koji su htjeli da budu dio ovog događaja. Žene sa raznim vrstama invaliditeta nosile su dizajnersku kolekciju poznate banjalučke kreatorke Slađane Grujić, kreiranu "Baš po mjeri" svake učesnice, kao i vjenčanice studija "Hera".

Pune samopouzdanja i naoružane osmijesima, hrabre žene su pobrale simpatije publike, a u drugom dijeli revije im se pridružila i muška pratnja, među kojima je bilo i javnih ličnosti. Jedna od učesnica, Biljana Nedić, kazala je da su na ovaj način poslali poruku da osobe sa invaliditetom mogu da se nađu u svim ulogama.

- Za mene je ovo pomjeranje granica - kazala je Nedićeva.

Publika je u dva navrata imala priliku da vidi i Sanju Jokić, kojoj je velika podrška na reviji bila njena kćerka.

- Javnosti smo pokazali da i mi imamo pravo da biramo i budemo birane - kazala je Jokićeva, kojoj je dok je nosila vjenčanicu pratilac bio režiser Denis Bojić.

Žene je podržao i mladi Kotorvarošanin Neven Teinović, kojeg je sudbina prikovala za invalidska kolica, ali nikada nije klonuo duhom i nastavio je da živi punim plućima.

- Sa zadovoljstvom sam se kao gost pojavio na reviji i pružio podršku ženama sa invaliditetom. Imao sam samo jedan cilj da zajedničkim snagama pokažemo da smo ravnopravni članovi našeg društva - kazao je Teinović, koji je već drugi mandat odbornik u SO Kotor Varoš.

Odbornica u Skupštini grada Banjaluka Snežana Kutlešić-Stević istakla je da uz ove hrabre ljude ne treba biti samo 3. decembra kada se obilježava Svjetski dan osoba sa invaliditetom, nego tokom cijele godine.

Predsjednica Upravnog odbora psihološkog centra "Sense", koje je učestvovalo u organizaciji ove manifestacije, Jovana Džever kazala je da je ova revija jedinstvena u regionu, te da su se održavale samo u Parizu, Milanu i Londonu.

Kreatorka

Prema riječima Slađane Grujić, čiji je talenat za modu prepoznat i van granica BiH, ovo je bio najzahtjevniji zadatak u njenoj karijeri, ali ujedno i najdraži.

- Nadam se da smo uspjeli u svojoj namjeri i da je publika to prepoznala - kazala je Grujićeva i dodala da je njene kreacije učesnicama ostaju za uspomenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana