Kreće demografska obnova

Srna
Kreće demografska obnova

Banjaluka - Predsjednica RS Željka Cvijanović najavila je juče da će pokrenuti višegodišnji nacionalni program demografske obnove Srpske.

- Cilj je demografska obnova, stvoriti uslove da ljudi ostanu ovdje i njihovo povećano zapošljavanje, te stvaranje uslova za veću kreativnost, inventivnost i inicijativu podsticaju - pojasnila je juče Cvijanovićeva nakon što je prisustvovala sjednici Upravnog odbora Zavoda za zapošljavanje RS u Banjaluci. Ona je navela da je ovaj program ambiciozan i zbog toga što mora jasno da elaborira, identifikuje i detektuje sve razloge zbog čega se ovim problemom RS mora baviti na poseban način. Cvijanovićeva je rekla da će u ovaj program biće uključeno mnogo subjekata, a jedan od važnih partnera biće Zavod za zapošljavanje RS sa svojim ciljanim mjerama.

Ona je navela da nikad nije kasno da bude pokrenut ovaj projekat, napominjući da je do sada niz mjera definisano i sprovođeno u okviru populacione politike ili podrške populacionim mjerama u RS.

Direktor Zavoda za zapošljavanje RS Miroslav Vujičić rekao je da je Upravni odbor zavoda donio odluku o raspisivanju Programa startap Srpska vrijednosti dva miliona KM, čija je ciljna grupa zapošljavanje mladih do 35 godina. Dodao je da se ovaj program rađen sa Srbijom, a da je inicijativu za njegovu realizaciju pokrenuo predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik dok je obavljao funkciju predsjednika RS.

- Za ovaj projekat Vlada Srbije obezbijedila je pola miliona evra, dok je ostatak sredstava dala Vlada RS - istakao je Vujičić, napominjući da su projekti Zavoda za zapošljavanje dali značajan rezultat na smanjenju broja nezaposlenih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana