Knjiga o banjalučkoj Gimnaziji podsjeća na vrijeme solidarnosti

Danijela Bajić
Foto: Velibor Tripić

BANjALUKA - Prvo pismo koje je 1969. stiglo u Banjaluku iz Crikvenice, gdje je zbog razornog zemljotresa na dalje školovanje otišlo 900 gimnazijalaca, i sve ono što je prošla ta đačka četa tokom evakuacije sabrano je među koricama monografije autora i priređivača Dušana Popovića i Zorana S. Mačkića.

Knjiga pod nazivom “Banjalučka Gimnazija u zemljotresu 1969. Sjećanje na Crikvenicu i Selce 1969/70”, koja je objavljena na 238 strana, obiluje mnoštvom fotografija i podataka iz tog perioda, koji će zahvaljujući ovom djelu biti otrgnuti od zaborava.

Promocija knjige u izdanju reprezentativnog strukovnog Udruženja arhivskih radnika Republike Srpske i Arhiva Republike Srpske, koja nosi atmosferu i dušu gimnazijskih učionica, biće održana 26. maja u hotelu “Bosna” sa početkom u 12 časova.

Popović za “Glas Srpske” kaže da među koricama ove knjige nije ni iz daleka predstavljeno sve ono što može ili treba da se napiše o jednoj i po mnogo čemu jedinstvenoj školskoj gimnazijskoj godini.

- Ovo je samo pokušaj da se otrgne od zaborava bar dio onoga što vrijedi zapisati i sačuvati. Bez obzira na to, vjerujemo da je ova knjiga skroman prilog jačanju ugleda i prestiža banjalučke Gimnazije i da će biti drag spomenar i foto-album svih onih koji je nose u srcu - kazao je Popović.

Dodao je da ova knjiga nije nostalgično sjećanje na mladalačke dane, već, prije svega, podsjećanje na vrijeme sveopšte solidarnosti, kad su svi bili složni pripadnici zajednice gimnazijskog nastavnog osoblja i učenika.

- Ideja o izdavanju ove knjige rodila se poodavno, ali je njena realizacija odgađana iz manje ili više opravdanih razloga. A onda, kada je krajem prošle godine izložena nekolicini bivših gimnazijalaca, naišla je na bezrezervnu podršku i simpatije. Ocijenjeno je da su predstojeća, 55. godišnjica katastrofalnog zemljotresa i 130. godišnjica osnivanja Velike realke u Banjaluci dovoljni povodi i prilike da se priredi jedna ovakva knjiga - priča Popović.

Knjiga, čiji su recenzenti dr Zoran Pejašinović i dr Vladan Vukliš, dok je za dizajn bio zadužen Nenad Savković, govori o najtežoj situaciji u kojoj se banjalučka Gimnazija našla od svog osnivanja 1895. godine, težoj čak i od trenutaka kada su njemačke trupe okupirale gimnazijsku zgradu ili kada je ta ista zgrada pogođena u savezničkom bombardovanju grada.

Ova knjiga je, naglašava Mačkić, posvećena samopregornom nastojanju i neizmjernoj energiji koju su uložili nastavno osoblje i učenici da spasu školsku 1969/70. i budućnost cijele generacije.

- To je realizovano u mjeri i obimu koji su dozvoljavale vanredne prilike u kojima se našao grad, svakako, uz nesebičnu pomoć i podršku građana bivše nam domovine, a posebno uz brigu, pažnju i razumijevanje kojim su nas okružili naši domaćini u Crikvenici, Selcu i Novom Vinodolskom - kazao je Mačkić.

U evakuaciji je, podsjeća on, aktiviran rad izviđača, članova foto, literarne i dramske sekcije, priređen velik broj takmičenja u malom fudbalu, košarci, stonom tenisu i šahu.

- Poslije 55 godina ostala su sjećanja na jedno nezaboravno i neponovljivo iskustvo, na pravu mladalačku avanturu. Bilo je mnogo razloga da se jedna ovakva knjiga pojavi i koju deceniju ranije, dok su sjećanja neposrednih učesnika bila življa i svježija i dok stari dokumenti i fotografije nisu požutjeli - istakao je Mačkić.

Podrška

Prema riječima autora, neizmjernu pomoć u pripremi knjige pružili su im bivši gimnazijski profesori i učenici, a posebno ističu pomoć koju im je pružio Muzej grada Crikvenice.

- Pružio nam je na korišćenje svoju digitalizovanu zbirku fotografija i razglednica i razjasnio mnoge detalje koji lagano i neumitno blijede u sjećanjima - kazao je Dušan Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana