Књига о бањалучкој Гимназији подсјећа на вријеме солидарности

Данијела Бајић
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА - Прво писмо које је 1969. стигло у Бањалуку из Цриквенице, гдје је због разорног земљотреса на даље школовање отишло 900 гимназијалаца, и све оно што је прошла та ђачка чета током евакуације сабрано је међу корицама монографије аутора и приређивача Душана Поповића и Зорана С. Мачкића.

Књига под називом “Бањалучка Гимназија у земљотресу 1969. Сјећање на Цриквеницу и Селце 1969/70”, која је објављена на 238 страна, обилује мноштвом фотографија и података из тог периода, који ће захваљујући овом дјелу бити отргнути од заборава.

Промоција књиге у издању репрезентативног струковног Удружења архивских радника Републике Српске и Архива Републике Српске, која носи атмосферу и душу гимназијских учионица, биће одржана 26. маја у хотелу “Босна” са почетком у 12 часова.

Поповић за “Глас Српске” каже да међу корицама ове књиге није ни из далека представљено све оно што може или треба да се напише о једној и по много чему јединственој школској гимназијској години.

- Ово је само покушај да се отргне од заборава бар дио онога што вриједи записати и сачувати. Без обзира на то, вјерујемо да је ова књига скроман прилог јачању угледа и престижа бањалучке Гимназије и да ће бити драг споменар и фото-албум свих оних који је носе у срцу - казао је Поповић.

Додао је да ова књига није носталгично сјећање на младалачке дане, већ, прије свега, подсјећање на вријеме свеопште солидарности, кад су сви били сложни припадници заједнице гимназијског наставног особља и ученика.

- Идеја о издавању ове књиге родила се поодавно, али је њена реализација одгађана из мање или више оправданих разлога. А онда, када је крајем прошле године изложена неколицини бивших гимназијалаца, наишла је на безрезервну подршку и симпатије. Оцијењено је да су предстојећа, 55. годишњица катастрофалног земљотреса и 130. годишњица оснивања Велике реалке у Бањалуци довољни поводи и прилике да се приреди једна оваква књига - прича Поповић.

Књига, чији су рецензенти др Зоран Пејашиновић и др Владан Вуклиш, док је за дизајн био задужен Ненад Савковић, говори о најтежој ситуацији у којој се бањалучка Гимназија нашла од свог оснивања 1895. године, тежој чак и од тренутака када су њемачке трупе окупирале гимназијску зграду или када је та иста зграда погођена у савезничком бомбардовању града.

Ова књига је, наглашава Мачкић, посвећена самопрегорном настојању и неизмјерној енергији коју су уложили наставно особље и ученици да спасу школску 1969/70. и будућност цијеле генерације.

- То је реализовано у мјери и обиму који су дозвољавале ванредне прилике у којима се нашао град, свакако, уз несебичну помоћ и подршку грађана бивше нам домовине, а посебно уз бригу, пажњу и разумијевање којим су нас окружили наши домаћини у Цриквеници, Селцу и Новом Винодолском - казао је Мачкић.

У евакуацији је, подсјећа он, активиран рад извиђача, чланова фото, литерарне и драмске секције, приређен велик број такмичења у малом фудбалу, кошарци, стоном тенису и шаху.

- Послије 55 година остала су сјећања на једно незаборавно и непоновљиво искуство, на праву младалачку авантуру. Било је много разлога да се једна оваква књига појави и коју деценију раније, док су сјећања непосредних учесника била живља и свјежија и док стари документи и фотографије нису пожутјели - истакао је Мачкић.

Подршка

Према ријечима аутора, неизмјерну помоћ у припреми књиге пружили су им бивши гимназијски професори и ученици, а посебно истичу помоћ коју им је пружио Музеј града Цриквенице.

- Пружио нам је на коришћење своју дигитализовану збирку фотографија и разгледница и разјаснио многе детаље који лагано и неумитно блиједе у сјећањима - казао је Душан Поповић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана