Klikom miša do vrijednosti stana ili kuće

Anita Janković-Rečević
Klikom miša do vrijednosti stana ili kuće

Banjaluka - Kupovina nekretnina u Srpskoj u budućnosti će značajno biti olakšana zahvaljujući Registru cijena nepokretnosti pomoću kojeg će zainteresovani građani svakog trenutka moći da provjere po kojim cijenama se prodaju kuće, stanovi i zemljište u svim dijelovima RS.

Registar, koji je građanima dostupan putem interneta, predstavila je juče u Banjaluci Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIP).

Na predstavljanju je istaknuto da su u servis „uskladišteni“ svi kupoprodajni ugovori sklopljeni od početka ove godine na teritoriji RS, a na osnovu kojih je vršen promet i knjiženje nepokretnosti. Podaci iz tih kupoprodajnih ugovora koji se odnose na cijenu, površinu i vrstu nepokretnosti od sada su javno dostupni građanima i investitorima. Servis omogućava praćenje kretanja cijena nekretnina na tržištu, ali i informacije gdje su najskuplje kuće ili stanovi, te gdje je najjeftinije zemljište. Poslužiće i u izradi planova i izvještaja neophodnih za praćenje tržišta, ali i za potrebe modeliranja masovne procjene vrijednosti nepokretnosti za potrebe stanovništva, banaka, investitora, procjenitelja.

Vršilac dužnosti direktora RUGIP-a Bosiljka Predragović ocijenila je Registar kao bitan javni servis, zahvaljujući kojem je prvi put uspostavljeno tržište nepokretnosti u Srpskoj. Naglasila je da će lični podaci učesnika u prometu nepokretnosti biti zaštićeni, dok su lokacije kuća, stanova i zemljišta približno određene.

- Ovaj sistem je veoma značajan za ekonomski razvoj RS, a informacije dostupne putem njega isključivo se odnose na podatke koji su u skladu sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka - rekla je Predragovićeva i dodala da se značaj registra ogleda i u porastu bruto domaćeg proizvoda.

Istakla je da je uspostavljanje i vođenje Registra omogućeno zahvaljujući švedskom donatorskom projektu za unapređenje zemljišne administracije u BiH „CILAP“.

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde RS Anton Kasipović rekao je da je u Registar do sada evidentirano oko 8.000 kupoprodajnih ugovora, istakavši da se direktna korist od njegovog uspostavljanja i vođenja ogleda u uspostavljanju transparentnog i stabilnog tržišta.

- Realizacija ovog projekta biće od snažne pomoći stanovništvu i investitorima. Ovi podaci mogu obezbijediti kvalitetan pristup investitorima koji su potrebni svakoj zemlji pa tako i RS - rekao je Kasipović.

Zahvalio je ambasadi Švedske na donatorskim sredstvima za uspostavljanje registra istakavši da bez njihove podrške Srpska sama ne bi uspjela da završi ovaj projekat.

Ambasador Švedske u BiH Anders Hagelberg istakao je da je zemljišna administracija od životne važnosti za privredu BiH, jer donosi više ulaganja.

- Registar cijena nepokretnosti znači manje neizvjesnosti, a više investiranja. Stvara se i prilika za povezivanje sa pravednim sistemom oporezivanja - rekao je Hagelberg i dodao da je Švedska u velikoj mjeri prisutna u BiH s ciljem da doprinese napredovanju BiH ka integraciji prema Evropskoj uniji. Istakao je da finansijski doprinos Švedske ove godine iznosi oko 16 miliona evra, od čega se jedan dio odnosi na oblast zemljišne administracije.

Predsjednik Skupštine Udruženja posrednika u prometu nekretninama RS Manojlo Popović ističe da će zahvaljujući Registru tržište nekretnina konačno biti uređeno.

  • Još je rano govoriti o prednostima koje će sistem donijeti jer je sve u povoju, ali je evidentno da će se tržište konačno uskladiti i više neće biti javašluka - rekao Popović.

Region

Prednosti registra cijena nepokretnosti Švedska, Danska i Holandija koriste od 1980. godine, a od zemalja regiona ovakve registre uspostavile su Srbija, Makedonija i Slovenija.

Njegovo uspostavljanje značajno je za poslove eksproprijacije, kreiranje politike upotrebe zemljišta, ali i za uzimanje hipotekarnih kredita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana