Kako se pravilno pripremiti za post

GS
Kako se pravilno pripremiti za post

Da bismo mogli da ispostimo Veliki Vaskršnji post (koji traje 7 nedjelja) prije nego što zvanično počne post (18. marta) prvo se pripremamo duhovnim poukama, ali i postepenim uzdržavanjem od mrsne hrane, kroz ove tri sedmice.

Pripremne sedmice su: Sedmica o mitaru i fariseju (26.2.-3.3.), Sedmica o bludnom sinu (4.-10.3.), Sedmica siropusna (11.-17.3.)

Sedmica o mitaru i fariseju od 26.2.-3.3. je trapava, što znači da ne postimo u srijedu i petak na posramljenje fariseju koji se gordio time što posti dva puta sedmično.

Poslije ove trapave sedmice, dolazi sedmica Bludnog sina i ponovo se vraćamo na post u srijedu i petak -to je mesopusna sedmica, posljednja u kojoj jedemo meso.

A onda u posljednjoj pripremnoj nedjelji pred post 11.-17. marta (Siropusna nedjelja) slijedi još viši stepen pripreme: opraštamo se od mesa na 8 nedjelja (1 siropusna nedjelja+post 7 nedjelja), ali te siropusne nedjelje možemo da jedemo i dalje sve mliječne proivode i jaja (do zvaničnog početka posta 18. marta).

Kao što je pred svaki trening neophodno da se zagrijemo kako se ne bismo povrijedili, tako je pred ovako ozbiljan post potrebno da se pripremimo i mentalno i fizički.

Nemojte da vas uplaši ovo “ozbiljan post”. Treba da shvatimo ozbiljnost posta naravno, ali ne kroz strah, pravila i zakone, nego kroz suštinu.

Važno je da se na borbu fokusiramo DAN PO DAN, a ove pripremne nedjelje će nam pomoći da shvatimo zašto je post važan i zašto uopšte postimo, piše Opanak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana