Како се правилно припремити за пост

ГС
Како се правилно припремити за пост

Да бисмо могли да испостимо Велики Васкршњи пост (који траје 7 недјеља) прије него што званично почне пост (18. марта) прво се припремамо духовним поукама, али и постепеним уздржавањем од мрсне хране, кроз ове три седмице.

Припремне седмице су: Седмица о митару и фарисеју (26.2.-3.3.), Седмица о блудном сину (4.-10.3.), Седмица сиропусна (11.-17.3.)

Седмица о митару и фарисеју од 26.2.-3.3. је трапава, што значи да не постимо у сриједу и петак на посрамљење фарисеју који се гордио тиме што пости два пута седмично.

Послије ове трапаве седмице, долази седмица Блудног сина и поново се враћамо на пост у сриједу и петак -то је месопусна седмица, посљедња у којој једемо месо.

А онда у посљедњој припремној недјељи пред пост 11.-17. марта (Сиропусна недјеља) слиједи још виши степен припреме: опраштамо се од меса на 8 недјеља (1 сиропусна недјеља+пост 7 недјеља), али те сиропусне недјеље можемо да једемо и даље све млијечне проиводе и јаја (до званичног почетка поста 18. марта).

Као што је пред сваки тренинг неопходно да се загријемо како се не бисмо повриједили, тако је пред овако озбиљан пост потребно да се припремимо и ментално и физички.

Немојте да вас уплаши ово “озбиљан пост”. Треба да схватимо озбиљност поста наравно, али не кроз страх, правила и законе, него кроз суштину.

Важно је да се на борбу фокусирамо ДАН ПО ДАН, а ове припремне недјеље ће нам помоћи да схватимо зашто је пост важан и зашто уопште постимо, пише Опанак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана