Izložbom “Zahvalnost precima” obilježava se 115 godina Srpske čitaonice u Doboju: Počeci čitalaštva i pismenosti

Milanka Mitrić
Izložbom “Zahvalnost precima” obilježava se 115 godina Srpske čitaonice u Doboju: Počeci čitalaštva i pismenosti

DOBOJ - Srpska čitaonica u Doboju osnovana je prije 115 godina, a sjećanje na njene početke biće obilježeno izložbom “Zahvalnost precima”, koja je posvećena čitalaštvu i začecima pismenosti.

Priređivači izložbe su bibliotekar koji vodi zavičajnu zbirku Dragan Mićić i rukovodilac arhiva u Doboju Nebojša Mićić, a povod je odavanje zahvalnosti pomalo zaboravljenim ljudima čiji tragovi su prisutni u sadašnjosti Doboja.

- Pored arhivske i bibliotečke građe koja čini osnovni sadržaj ove izložbene postavke, u funkciji eksponata su i tradicionalna sredstva za pisanje, te nekolicina upotrebnih predmeta, koji u korelaciji s izložbenom građom tvore male ambijentalne cjeline - navode priređivači ove izložbe koja će u Narodnoj biblioteci Doboj biti otvorena 29. septembra u 19 časova.

Direktorica Narodne biblioteke Doboj Slavica Gostimirović rekla je da je, osim pomenutih priređivača, u pripremi izložbe učestvovalo još nekoliko osoba, te da je korišćena obimna građa.

- U pripremi izložbe učestvovao je i naš kolega Lazendić, a korišćena je velika građa prilikom istraživanja svega onoga što bi moglo da bude interesantno vezano za podatke o Srpskoj čitaonici u Doboju. Koristili smo građu iz Arhiva Republike Srpske, iz Arhiva BiH, Muzeja u Doboju, te lične arhive, građe porodica Jovanović i Krulj. Izložbu su pripomogli i Drago Handanović, vajar iz Doboja, Gordana Jelić, Novak Paravac, Goran Legenović i Damir Kljajić - rekla je Gostimirovićeva za “Glas Srpske”.

Ona je dodala da su svi oni, kao i arhivi, dali svoj doprinos da bi ova izložba mogla da ugleda svjetlost dana, te da je za sadašnjost važno da sjećanja na početke i na ljude koji su osnovali čitalište i prve škole u Doboju budu sačuvana.

- Stalno se bavimo opstankom i čuvanjem našeg pisma i naše tradicije, te je stoga ova izložba interesantna jer se bavi čitalaštvom, čitaonicom i začecima pismenosti u Doboju - kazala je Gostimirovićeva.

Kada je riječ o eksponatima, ona navodi da su izloženi tradicionalni eksponati, vezani za pismo, pisanje i čitalište, te stara dokumenta iz arhiva u Sarajevu koja će prvi put biti predstavljena javnosti.

- Ova izložba je kulturološko-dokumentarnog tipa, pored tradicionalnih eksponata imamo i kombinaciju istorijsko-hronološkog i problemsko-tematskog metoda - zaključila je ona.

Izložba je posjetiocima dostupna do 31. decembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana