Изложбом “Захвалност прецима” обиљежава се 115 година Српске читаонице у Добоју: Почеци читалаштва и писмености

Миланка Митрић
Изложбом “Захвалност прецима” обиљежава се 115 година Српске читаонице у Добоју: Почеци читалаштва и писмености

ДОБОЈ - Српска читаоница у Добоју основана је прије 115 година, а сјећање на њене почетке биће обиљежено изложбом “Захвалност прецима”, која је посвећена читалаштву и зачецима писмености.

Приређивачи изложбе су библиотекар који води завичајну збирку Драган Мићић и руководилац архива у Добоју Небојша Мићић, а повод је одавање захвалности помало заборављеним људима чији трагови су присутни у садашњости Добоја.

- Поред архивске и библиотечке грађе која чини основни садржај ове изложбене поставке, у функцији експоната су и традиционална средства за писање, те неколицина употребних предмета, који у корелацији с изложбеном грађом творе мале амбијенталне цјелине - наводе приређивачи ове изложбе која ће у Народној библиотеци Добој бити отворена 29. септембра у 19 часова.

Директорица Народне библиотеке Добој Славица Гостимировић рекла је да је, осим поменутих приређивача, у припреми изложбе учествовало још неколико особа, те да је коришћена обимна грађа.

- У припреми изложбе учествовао је и наш колега Лазендић, а коришћена је велика грађа приликом истраживања свега онога што би могло да буде интересантно везано за податке о Српској читаоници у Добоју. Користили смо грађу из Архива Републике Српске, из Архива БиХ, Музеја у Добоју, те личне архиве, грађе породица Јовановић и Круљ. Изложбу су припомогли и Драго Хандановић, вајар из Добоја, Гордана Јелић, Новак Паравац, Горан Легеновић и Дамир Кљајић - рекла је Гостимировићева за “Глас Српске”.

Она је додала да су сви они, као и архиви, дали свој допринос да би ова изложба могла да угледа свјетлост дана, те да је за садашњост важно да сјећања на почетке и на људе који су основали читалиште и прве школе у Добоју буду сачувана.

- Стално се бавимо опстанком и чувањем нашег писма и наше традиције, те је стога ова изложба интересантна јер се бави читалаштвом, читаоницом и зачецима писмености у Добоју - казала је Гостимировићева.

Када је ријеч о експонатима, она наводи да су изложени традиционални експонати, везани за писмо, писање и читалиште, те стара документа из архива у Сарајеву која ће први пут бити представљена јавности.

- Ова изложба је културолошко-документарног типа, поред традиционалних експоната имамо и комбинацију историјско-хронолошког и проблемско-тематског метода - закључила је она.

Изложба је посјетиоцима доступна до 31. децембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана