I u FBiH usvojiti Zakon o zaštiti žiranata

Agencije
I u FBiH usvojiti Zakon o zaštiti žiranata

Šamac - Predsjednik Udruženja za zaštitu žiranata u BiH Jovica Cvjetković očekuje da do kraja godine u Federaciji BiH bude usvojen Zakon o zaštiti žiranta koji je u Republici Srpskoj usvojen 1. decembra 2011. godine, prenose agencije.

On je naveo da je Udruženje obaviješteno da su zaprimljene krivične prijave koje je Udruženje podnijelo prije dva mjeseca specijalnim tužilaštvima Republike Srpske i FBiH protiv agencija za bankarstvo Srpske i FBiH i odgovornih lica u agencijama.

- Krivične prijave podnesene su zbog zloupotrebe službenog položaja i nečinjenja ništa na kontroli rada banaka i mikrokreditnih organizacija, posebno pri odobravanju kredita. Banke su zloupotrijebile zakonske mehanizme, procedure i propise. Taj dio nerada agencija za bankarstvo proizveo je još pogubniju situaciju, pa su svi ugovori i krediti koji su dati sumnjivim licima dospjeli u sudsku proceduru - rekao je Cvjetković novinarima.

On je dodao da je Udruženje, uz krivične prijave, dostavilo mnogo dokaza i da očekuje poziv iz tužilaštva da razgovaraju i potkrijepe to i drugim dokazima kojih imaju na stotine. Cvjetković kaže da se nada da će tužilac naći elemente krivice i pokrenuti krivične prijave protiv direktora agencija za bankarstvo Republike Srpske i FBiH.

- Na taj način će jedan broj žiranata dobiti satisfakciju da država stoji iza njih i da se nikada više neće desiti da građani budu prevareni - naglasio je Cvjetković.

On je dodao da mu se, osim ojađenih žiranata, svakodnevno javljaju i dužnici kredita koji ga obavještavaju da su banke i sudovi donijeli rješenje protiv žiranata i da idu u izvršni postupak, a da prije toga uopšte nisu ovavijestili dužnika o tome.

- Ne ide se samo protiv žiranata, nego i protiv njihove familije, komšija, prijatelja. To ispada: idemo tamo gdje možemo nešto naplatiti, a ne kod onoga ko je bio u ugovorno-kreditnom odnosu i ko je potpisao - naglašava Cvjetković.

On je podsjetio da su 1. decembra 2011. godine na snagu stupile izmjene i dopune zakona o bankama, o mikrokreditnim organizacijama, o lizing društvima i osiguravajućim društvima, ali da se banke u Republici Srpskoj ne pridržavaju zakonskih propisa, posebno pri odobravanju kredita.

- Ni u jednoj banci kada dođete da pitate za kredit neće vas upozoriti na nove zakonske propise. O ovome smo upoznali iz Agencije za bankarstvo. Odgovorno tvrdim da agencije ne rade ništa da zaštite građane BiH, a posebno u zakonskom dijelu, što je njihova obaveza - rekao je Cvjetković.

On je apelovao da se građani BiH jave Udruženju da im pomogne i da obrate pažnju na dokumenta koja dobijaju iz sudova i banaka.

- Nijedan žirant neka ne dozvoli da bilo ko plijeni njegovu imovinu bez prethodne pljenidbe kod dužnika - poručio je Cvjetković.

On je naveo da u BiH ima više od 250.000 ojađenih žiranata koji su otplatili tuđe kredite ili dobili rješenje na izvršenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana