I sa našim QR kodom u noćni provod preko Drine

Milijana Latinović, Jana Kezić
I sa našim QR kodom u noćni provod preko Drine

BANjALUKA - Stanovnici Srpske uveliko se pripremaju za zimovanje i najluđu noć u godini, a oni koji umjesto kućne varijante radije biraju planine mahom su rezervisali aranžmane na Jahorini i Kopaoniku jer na domaćim destinacijama nema ograničenja u pogledu "kovid" mjera, a za boravak u ugostiteljskim objektima u Srbiji nakon 20 časova dovoljne su potvrde koje izdaju nadležne zdravstvene ustanove u RS.

Naime, poslije 20 časova u kafiće i restorane u Srbiji od 8. novembra moguće je ući uz "kovid" propusnice koje objedinjuju podatke o vakcinaciji, svim testiranjima i preležanom "kovidu". Ukoliko neko nema "kovid" propusnicu, nadležni u Srbiji objasnili su da je moguće priložiti negativan PCR test ne stariji od 72 časa. Takođe, ranije su istakli da, ukoliko je osoba prebolovala "kovid" u proteklih sedam mjeseci, a nije vakcinisana, može da pokaže negativan antigenski test koji nije stariji od 48 časova. Iako stanovnici Srpske u Srbiju putuju bez ikakvih ograničenja, za boravak u ugostiteljskim objektima nakon 20 časova ipak treba da poštuju navedene propise.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović rekao je za "Glas Srpske" da, prema informacijama koje je Predstavništvo dobilo u nadležnim institucijama Republike Srbije, građani iz Srpske, ukoliko su vakcinisani, prilikom kontrole poštovanja mjera za sprečavanje širenja virusa korona treba da pokažu potvrdu da su vakcinisani.

- Svi oni koji borave u Srbiji, a imaju "kovid" sertifikat zemlje iz koje dolaze sa QR kodom, nemaju nikakvih problema prilikom boravka u ugostiteljskim objektima u Srbiji nakon 20 časova. Takođe, i oni koji imaju originalnu potvrdu sa QR kodom da su primili dve doze vakcine protiv virusa korona, što je slučaj kod građana Srpske, prilikom kontrole pokazuju taj dokument i komunalna policija to uvažava - rekao je Cicović.

U to su se proteklih dana uvjerili i pojedini stanovnici Srpske koji su putovali u Beograd.

- Izašli smo na večeru u jedan restoran u centru grada, svi smo imali potvrde o vakcinaciji koje smo pokazali na ulazu. Nikakvih problema nije bilo - kazao je Banjalučanin Slobodan L.

I u turističkim agencijama širom Srpske, u kojima zbog predstojećih praznika imaju pune ruke posla, potvrđuju da su potvrde koje izdaju nadležne zdravstvene ustanove u Srpskoj sasvim dovoljne.

- Što se tiče boravka u restoranima u Srbiji, poslije 20 časova zahtijeva se potvrda o vakcinaciji, funkcionišu naše potvrde ili negativan test - rekla je Milijana Jenjić iz službe prodaje u banjalučkoj Turističkoj agenciji "Unis turs". Ona naglašava da su novogodišnje aranžmane skoro rasprodali, te da su za doček Nove godine kapaciteti na Jahorini, Kopaoniku i Zlatiboru prilično popunjeni. Osim toga, dodaje, stanovnici Srpske rado idu i na skijanje u Sloveniju imajući u vidu da nema posebnih ograničenja u toj zemlji.

Jelena Javorac iz agencije "Cepter pasport " u Banjaluci rekla je za "Glas" da su se fokusirali na aranžmane u zemljama u koje je moguće otputovati uzimajući u obzir pandemiju, tako da aranžmane za skijanje u Austriji, koja je ranije važila za veoma popularnu destinaciju za zimovanje, nisu ni pripremali.

- Kada je riječ o jednodnevnim izletima, u ponudi za proslavu Nove godine imamo Budimpeštu, jer u Mađarskoj ne traže nikakve potvrde - kazala je Javorčeva i dodala da su aranžmani za Jahorinu razgrabljeni.

I referent prodaje u bijeljinskoj agenciji "Hepi travel" Marina Novaković potvrdila je da najveće interesovanje vlada za Jahorinu i Kopaonik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana