И са нашим QR кодом у ноћни провод преко Дрине

Милијана Латиновић, Јана Кезић
И са нашим QR кодом у ноћни провод преко Дрине

БАЊАЛУКА - Становници Српске увелико се припремају за зимовање и најлуђу ноћ у години, а они који умјесто кућне варијанте радије бирају планине махом су резервисали аранжмане на Јахорини и Копаонику јер на домаћим дестинацијама нема ограничења у погледу "ковид" мјера, а за боравак у угоститељским објектима у Србији након 20 часова довољне су потврде које издају надлежне здравствене установе у РС.

Наиме, послије 20 часова у кафиће и ресторане у Србији од 8. новембра могуће је ући уз "ковид" пропуснице које обједињују податке о вакцинацији, свим тестирањима и прележаном "ковиду". Уколико неко нема "ковид" пропусницу, надлежни у Србији објаснили су да је могуће приложити негативан ПЦР тест не старији од 72 часа. Такође, раније су истакли да, уколико је особа преболовала "ковид" у протеклих седам мјесеци, а није вакцинисана, може да покаже негативан антигенски тест који није старији од 48 часова. Иако становници Српске у Србију путују без икаквих ограничења, за боравак у угоститељским објектима након 20 часова ипак треба да поштују наведене прописе.

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић рекао је за "Глас Српске" да, према информацијама које је Представништво добило у надлежним институцијама Републике Србије, грађани из Српске, уколико су вакцинисани, приликом контроле поштовања мјера за спречавање ширења вируса корона треба да покажу потврду да су вакцинисани.

- Сви они који бораве у Србији, а имају "ковид" сертификат земље из које долазе са QR кодом, немају никаквих проблема приликом боравка у угоститељским објектима у Србији након 20 часова. Такође, и они који имају оригиналну потврду са QR кодом да су примили две дозе вакцине против вируса корона, што је случај код грађана Српске, приликом контроле показују тај документ и комунална полиција то уважава - рекао је Цицовић.

У то су се протеклих дана увјерили и поједини становници Српске који су путовали у Београд.

- Изашли смо на вечеру у један ресторан у центру града, сви смо имали потврде о вакцинацији које смо показали на улазу. Никаквих проблема није било - казао је Бањалучанин Слободан Л.

И у туристичким агенцијама широм Српске, у којима због предстојећих празника имају пуне руке посла, потврђују да су потврде које издају надлежне здравствене установе у Српској сасвим довољне.

- Што се тиче боравка у ресторанима у Србији, послије 20 часова захтијева се потврда о вакцинацији, функционишу наше потврде или негативан тест - рекла је Милијана Јењић из службе продаје у бањалучкој Туристичкој агенцији "Унис турс". Она наглашава да су новогодишње аранжмане скоро распродали, те да су за дочек Нове године капацитети на Јахорини, Копаонику и Златибору прилично попуњени. Осим тога, додаје, становници Српске радо иду и на скијање у Словенију имајући у виду да нема посебних ограничења у тој земљи.

Јелена Јаворац из агенције "Цептер паспорт " у Бањалуци рекла је за "Глас" да су се фокусирали на аранжмане у земљама у које је могуће отпутовати узимајући у обзир пандемију, тако да аранжмане за скијање у Аустрији, која је раније важила за веома популарну дестинацију за зимовање, нису ни припремали.

- Када је ријеч о једнодневним излетима, у понуди за прославу Нове године имамо Будимпешту, јер у Мађарској не траже никакве потврде - казала је Јаворчева и додала да су аранжмани за Јахорину разграбљени.

И референт продаје у бијељинској агенцији "Хепи травел" Марина Новаковић потврдила је да највеће интересовање влада за Јахорину и Копаоник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана