Godinama nema mjera zaštite domaće proizvodnje

Srna
Godinama nema mjera zaštite domaće proizvodnje

Banjaluka - Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković rekao je da je domaća proizvodnja ugrožena, a da nadležni na nivou BiH godinama ne uvode nijednu mjeru zaštite iako su ih predlagali i poljoprivrednici i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske.

Marinković je istakao da poljoprivrednici ne mogu da razumiju da kod nadležnih ne postoji briga za domaću proizvodnju iako je evidentno da nekontrolisan i prekomjeran uvoz ugrožava domaću proizvodnju i poljoprivrednog proizvođača.

On smatra da međunarodni sporazumi, čiji je potpisnik i BiH, nisu kočnica za uvođenje zaštitnih mjera, što se moglo vidjeti iz ranijih primjera poput Hrvatske koja je prije nekoliko godina zaustavila uvoz mlijeka iz BiH ili Makedonije i Crne Gore koje u vrijeme sezone njihovog povrća ili grožđa strogo povećavaju prelevmane i carine na uvoz.

- To znači da nema zabrane uvoza, ali određena opterećenja koja domaći proizvod stavljaju u prioritet prodaje na domaćem tržištu apsolutno su dozvoljena i poželjna s ciljem očuvanja domaćeg agrara - naglasio je Marinković.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS je rečeno da već godinama nije prihvaćena nijedna mjera koju su predložili Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH s ciljem zaštite domaće proizvodnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana