Ovo su čuvari tradicije Kneževa

GS
Ovo su čuvari tradicije Kneževa

Jedan od istaknutih lokalnih proizvođača je "Gazdinstvo Bajić" s.p., smješteno na imanju Miće Bajića, čuvara biološke raznolikosti koji, poput svojih predaka, na poljima visoke 'vr'ovine' uzgaja staru sortu pšenice - brkušu, na tradicionalan način.

Brkuša se smatra jednom od najstarijih autohtonih sorti pšenice s ovog područja. Iako je tokom 60-ih godina izbačena iz proizvodnje prilikom inventarizacije novih hibridnih sorti, opstala je jedino u ekstenzivnim poljoprivrednim područjima, kao što su planinska područja oblasti Milan Knežine. Od brkuše se na mlinu melje integralno brašno Brk, koje se odlikuje probavljivim glutenom i brojnim antioksidativnim i antiradikalnim svojstvima. Iz ovog brašna pravi se čuvena kneževska pogača i mnoge druge delicije. Ovo brašno je prisutno i na tržištu SAD-a, prenosi SeeSrpska.

Ne smijemo zaboraviti ni zanatsko "Žitos pivo", pivo s posebnom notom i aromom, koje se pravi s prirodnom planinskom izvorskom vodom. Žitos će uskoro biti dostupan na točenje i u pubovima. Ovi proizvodi predstavljaju dodatnu vrijednost koja doprinosi autentičnoj i kvalitetnoj gastronomiji i ponudi ovog područja.

Oblast Milan Knežine ne samo da krije skrivene bisere, već i poziva istraživače i ljubitelje kulinarstva, kulture, tradicije i prirode da se upuste u ovo izuzetno putovanje. Ovo područje ne samo da čuva naslijeđe, već i nudi izuzetan doživljaj za sve koji ga posjete.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana