Ово су чувари традиције Кнежева

ГС
Ово су чувари традиције Кнежева

Један од истакнутих локалних произвођача је "Газдинство Бајић" с.п., смјештено на имању Миће Бајића, чувара биолошке разноликости који, попут својих предака, на пољима високе 'вр'овине' узгаја стару сорту пшенице - бркушу, на традиционалан начин.

Бркуша се сматра једном од најстаријих аутохтоних сорти пшенице с овог подручја. Иако је током 60-их година избачена из производње приликом инвентаризације нових хибридних сорти, опстала је једино у екстензивним пољопривредним подручјима, као што су планинска подручја области Милан Кнежине. Од бркуше се на млину меље интегрално брашно Брк, које се одликује пробављивим глутеном и бројним антиоксидативним и антирадикалним својствима. Из овог брашна прави се чувена кнежевска погача и многе друге делиције. Ово брашно је присутно и на тржишту САД-а, преноси SeeSrpska.

Не смијемо заборавити ни занатско "Житос пиво", пиво с посебном нотом и аромом, које се прави с природном планинском изворском водом. Житос ће ускоро бити доступан на точење и у пубовима. Ови производи представљају додатну вриједност која доприноси аутентичној и квалитетној гастрономији и понуди овог подручја.

Област Милан Кнежине не само да крије скривене бисере, већ и позива истраживаче и љубитеље кулинарства, културе, традиције и природе да се упусте у ово изузетно путовање. Ово подручје не само да чува наслијеђе, већ и нуди изузетан доживљај за све који га посјете.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана