Formiraju udruženje u spomen na ustaške žrtve u banjalučkom naselju Drakulić

Srna
Formiraju udruženje u spomen na ustaške žrtve u banjalučkom naselju Drakulić

Banjaluka - Udruženje “7. februar 1942. godine” biće formirano u Banjaluci povodom predstojećeg obilježavanja 77 godina od ustaškog pokolja Srba u selima Drakulić, Motike, Šargovac i rudniku Rakovac, najavio je jedan od potomaka drakulićkih žrtava Nedeljko Mitrović.

- Jedan broj potomaka i srodnika ubijenih u Drakuliću inicirao je formiranje udruženja “7. februar 1942. godine” da žrtve stravičnog ustaškog zločina ne bi nikada bile zaboravljene - istakao je Mitrović i dodao da je cilj i da budu animirani nadležni da detaljnije istraže ovaj zločin, jer to nije učinjeno u bivšoj Jugoslaviji.

Mitrović najavljuje da će se udruženje sistematičnije baviti dokumentovanjem ovog zločina na osnovu velikog broja postojećih dokaza, a planirano je i postavljanje spomen-ploča na grobnicama gdje su šezdesetih godina prošlog vijeka ekshumirani posmrtni ostaci ustaških žrtava i preneseni kod spomenika u Drakuliću.

Ustaše su u rano jutro 7. februara 1942. godine izvršile pokolj Srba u banjalučkim selima Drakulić, Motike, Šargovac i rudniku Rakovac, a, prema do sada prikupljenim zvaničnim podacima, ubijeno je najmanje 2.300 ljudi, među kojima 551 dijete. Pod komandom ustaškog kapetana Josipa Mišlova i petrićevačkog župnika fra Vjekoslava Filipovića iz garde Ante Pavelića, takozvanog “Tjelesnog zdruga”, ustaše su ubijale Srbe bez ijednog ispaljenog metka - sjekirama i noževima. Prvi spomenik žrtvama ovog pokolja podignut je 1965. godine, a od 1991. godine svake prve nedjelje prije godišnjice stradanja bude služen parastos u Drakuliću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana