Fond solidarnosti ruka spasa za oboljelu djecu

R. Mi.
Fond solidarnosti ruka spasa za oboljelu djecu

Trebinje - Formiranje fonda solidarnosti prilika je da se teško oboljeloj djeci pruži šansa da se izliječe, a da njihovo liječenje ne zavisi od akcija i humanitarnih poziva, kazao je otac djeteta sa posebnim potrebama Mijat Šarović koji je juče u Trebinju prisustvovao javnoj raspravi o osnivanju ovog fonda.

Generalni sekretar Službe predsjednika RS Siniša Karan kazao je da Nacrt zakona o fondu solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu predviđa izdvajanje po 0,25 odsto od plate svakog radnika u Srpskoj, ali isključivo na dobrovoljnoj bazi. Karan je istakao da građani mogu da ne prihvate to izdvajanje, naglašavajući da ne sumnja da će biti solidarni, kao što su to i do sada više puta pokazali.

- Poseban doprinos se odnosi na opštine i gradove, donacije preduzeća, organizacija i pojedinaca - istakao je Karan.

On kaže da će Vlada Srpske na prijedlog ministra zdravlja formirati komisiju sačinjenu od ljekara koji će donositi stručne ocjene kom djetetu je potrebno odobriti novac za liječenje.

Karan je istakao da zakon tretira djecu do 18 godina, dok su roditelji mišljenja da bi granicu starosti djece trebalo pomjeriti na 26 godina.

Javna rasprava o ovom nacrtu zakona, koji je razmatran u Narodnoj skupštini RS krajem jula, ove nedjelje će biti održana i u ostalim regijama u Republici Srpskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana