Finansijska podrška i za ugradnju solarnih panela

Anita Janković Rečević
Finansijska podrška i za ugradnju solarnih panela

BANjALUKA - Za dugoročna ulaganja u poljoprivredi ove godine iz agrarnog budžeta biće izdvojeno 40 miliona maraka, što je za oko 1,8 miliona više nego lani, a proizvođači prvi put mogu dobiti subvencije za postavljanje solarnih panela.

Javni poziv za dodjelu sredstava namijenjenih za kapitalne investicije objavljen je juče, a svi koji žele dio novca mogu konkurisati do 17. aprila. Poljoprivrednici mogu konkurisati za investicije koje se odnose na nabavku traktora, kombajna, motokultivatora, ali i dronova za zaštitu bilja, traktorske navigacije i auto-pilote.

Javnim pozivom koji je raspisala Agencija za agrarna plaćanja Republike Srpske biće izdvojena sredstva i za nabavku osnovnog stada goveda, svinja i ovaca, kao i za kupovinu opreme i izgradnju objekata na farmama.

Proizvođači mogu računati i na podsticaje za podizanje višegodišnjih zasada, postavljanje plastenika i protivgradnih mreža, kao i nabavku opreme za navodnjavanje.

Novac je obezbijeđen i za adaptaciju, izgradnju i opremanje ribogojilišta. 

Podsticaji za ugradnju solarnih panela na proizvodnim objektima u poljoprivredi biće odobreni korisnicima koji postave panele instalirane snage do 500 kilovata u iznosu od minimalno 20.000 maraka.

Vršilac dužnosti direktora Agencije za agrarna plaćanja RS Mitar Lazić kaže za “Glas” da je riječ o novini koja za cilj ima modernizaciju gazdinstava i smanjenje troškova za električnu energiju.

- Novina je i da smo ove godine povećali procenat podsticajnih sredstava za postavljanje protivgradnih mreža, gdje će naše učešće biti 70 odsto. Više novca davaćemo i za nabavku nazimica i to 60 odsto, a razlog je stanje u kojem se nalaze svinjogojske farme zbog afričke kuge svinja - naveo je Lazić.

On je dodao da se ove godine poljoprivrednici mogu prijaviti za dvije  vrste subvencija po pozivu, za razliku do lani kada su mogli za tri.

- To smo uradili kako bi što više proizvođača dobilo priliku i ostvarilo pravo na podsticaje. Novina je takođe da ovog proljeća ne uzimamo PDV u obračun i da će za sve mjere biti prihvaćeni računi bez PDV-a - pojasnio je Lazić.

Kada je u pitanju nabavka nove mehanizacije, Lazić navodi da proizvođači mogu aplicirati za traktor ili za priključke.

- Ne mogu konkurisati i za jedno i za drugo. Takođe, svi koji su posljednje tri godine koristili sredstva za nabavku traktora ove godine to neće moći, s tim da se to ne odnosi na proizvođače koji obrađuju više od 150 hektara.  Novoregistrovani korisnici u APIF-u mogu ostvariti podsticaje za traktor, ali one manje, do 50 kilovata - kazao je Lazić. 

Kada su u pitanju limiti, Lazić je naveo da nekomercijalna gazdinstva mogu računati na maksimalno 50.000 KM podsticaja, komercijalna 100.000 KM, a pravna lica i preduzetnici 200.000 maraka.

- Očekujemo veliko interesovanje poljoprivrednika kao i prethodnih godina, a na to ukazuju i informacije sa terena prema kojima će veliki broj proizvođača aplicirati za sredstva - kazao je Lazić. 

Neprihvatljivi troškovi

U javnom pozivu se navodi da subvencije neće biti odobrene za troškove poput kupovine građevinskog zemljišta i postojećih zgrada, zatim nabavku korišćene opreme i građevinskog materijala, kao i rekonstrukcije i adaptacije postojećih objekata i opreme.

Neprihvatljivim troškovima, između ostalog, smatraju se i bankarski troškovi, administrativne takse, iznajmljivanje opreme, troškovi transporta, nabavke izvršene lizingom i stavke na računima koje nisu predmet podsticaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana