Fakulteti video-klipovima zamijenili dane otvorenih vrata

Milijana Latinović
Fakulteti video-klipovima zamijenili dane otvorenih vrata

BANjALUKA - Na fakultetima oba javna univerziteta u Srpskoj uveliko pripremaju prezentaciju studijskih programa za iduću akademsku godinu, a zbog pandemije izazvane širenjem virusa korona tradicionalne dane otvorenih vrata zamijenili su video-klipovi.

Pionir u onlajn prezentaciji studijskih programa je Medicinski fakultet u Banjaluci. Studenti šeste godine ovog fakulteta Sonja Trbojević i Stefan Kremenović u video-klipu, koji traje nešto duže od osam minuta, budućim kolegama predstavljaju studijske programe i sve važne informacije u vezi sa pripremnom nastavom i prijemnim ispitom.

Za one koji odluče da se upišu na Medicinski fakultet organizovana je desetodnevna pripremna nastava iz hemije i pet dana iz matematike, a sve informacije o cijenama nastave i iznosu školarine, te broju predviđenih mjesta na svakom studijskom programu, zainteresovani mogu naći na internet stranici fakulteta, gdje je postavljen video-klip.

Onlajn prezentaciju priprema i banjalučki Poljoprivredni fakultet.

- Pandemija je poljoprivredu stavila u fokus, a s obzirom na cijelu situaciju, uvjeren sam da će mnogi maturanti koji su planirali da školovanje nastave u inostranstvu sada ipak ostati u RS te da će mnogi izabrati jedan od tri studijska programa na Poljoprivrednom fakultetu - rekao je za “Glas Srpske” predsjednik Organizacije studenata Poljoprivrednog fakulteta Nikola Bulović i dodao da će svršenim srednjoškolcima u video-klipu biti pojašnjeno sve u vezi sa polaganjem prijemnog ispita.

Dekan Filozofskog fakulteta Pale Draga Mastilović kaže da u situaciji kada je virus korona u potpunosti paralisao život, ovaj fakultet iznalazi najbolje načine da nastavni proces na daljinu u ovom semestru uspješno privede kraju, ali i da se pripremi za upis studenata u narednu akademsku godinu.

- S obzirom na to da je pandemija onemogućila uobičajeno predstavljanje fakulteta, poput dana otvorenih vrata, iznalazimo načine elektronskog predstavljanja mogućnosti i potencijala fakulteta budućim studentima, a one su velike, imajući u vidu činjenicu da ovaj fakultet nudi mogućnost širokog spektra obrazovanja na 17 studijskih programa iz oblasti filozofskih, filoloških, prirodno-matematičkih i politikoloških nauka - rekao je Mastilović, podsjetivši da ovaj fakultet jedini u BiH nudi studiranje kineskog jezika, a može se pohvaliti i činjenicom da je lider u međunarodnoj razmjeni studenata.

Studijske programe putem “Jutjub” platforme predstavio je i Mašinski fakultet u Istočnom Sarajevu, a prezentaciju je za 24 časa pogledalo nekoliko stotina zainteresovanih. Fokus onlajn prezentacije bio je na studijskim programima i na njihovom približavanju maturantima.

- Odlučili smo da uradimo uživo prezentaciju fakulteta putem “Jutjub” platforme, jer je taj vid komunikacije današnjim maturantima veoma blizak - rekao dekan Mašinskog fakulteta Milija Kraišnik.

”Knjigom protiv korone”

Draga Mastilović kaže da Filozofski fakultet Pale u okviru kampanje “Knjigom protiv korone” tokom maja planira da donira više od 40 kompleta svojih izdanja srednjim školama širom Srpske.

- Svaki komplet sadrži oko 70 različitih naučnih publikacija. Cilj ove akcije je da bude pomognut rad školskih biblioteka te omogućen lakši pristup naučnoj i stručnoj literaturi, nastavnom osoblju i učenicima - rekao je Mastilović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana